Αβέρωφ: Μένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού

Αβέρωφ: Στέλνουμε ακόμη μια φορά το μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού, όπως καθορίζουν όλα τα ψηφίσματα και του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

 

Με επίκεντρο την ενημέρωση για τις τουρκικές απειλές για παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων και τις εξελίξεις στο κυπριακό, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Τορναρίτη, παρέθεσε σήμερα πρόγευμα εργασίας προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Συνεχίζουμε σήμερα με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ενημέρωσή μας για την Αμμόχωστο. Είναι σημαντικό να σταλούν τα μηνύματα μέσω των πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πως η οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια των κατοχικών στρατευμάτων για εποικισμό της Αμμοχώστου, ουσιαστικά βάζει νάρκη στη νέα προσπάθεια που έχει εξαγγείλει ο Γενικός Γραμματέας για επανέναρξη του διαλόγου με την πρόθεσή του για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Στέλνουμε ακόμη μια φορά το μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού, όπως καθορίζουν όλα τα ψηφίσματα και του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η πρωτοβουλία του Προέδρου Νεοφύτου να συναντηθεί με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για επανέναρξη συνομιλιών και λύση του κυπριακού, ο κ. Νεοφύτου απάντησε.

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και δυο βδομάδες εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού για ενημέρωση και την πρωτοβουλία μας για τα Βαρώσια. Όμως από τη στιγμή που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας καθόρισε την επανέναρξη του διαλόγου αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, σίγουρα η συζήτησή μας δεν θα περιοριστεί μόνο στα Βαρώσια αλλά και στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς για το βέτο της Κύπρου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Θα πούμε ξεκάθαρα τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η ΕΕ πρέπει σε θέματα αρχών να μην έχει παρεκκλίσεις. Και ως Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνούμε και στις κυρώσεις κατά ενός αυταρχικού καθεστώτος όπως της Λευκορωσίας αλλά και κυρώσεις έναντι ενός καθεστώτος στην Άγκυρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χωρών μελών της ΕΕ».