Άντρος: Έκκληση για προστασία των εργαζομένων και όχι των τραπεζών

«Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε βάζοντας πάνω από όλα αυτούς που έχουν ανάγκη να προστατευτούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παράγουν για την κοινωνία και την οικονομία και όχι τις τράπεζες», τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

1. Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στόχος μας ήταν να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα για να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα η κρίση, περιορίζοντας τις συνέπειες σε βάρος του κόσμου. Καταθέσαμε προτάσεις τόσο για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, όσο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

2. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις έγινε κατορθωτό να εγκριθεί πρώτη δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια έτσι ώστε να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ΑΚΕΛ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Συζητούμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις Τράπεζες. Το πρώτο αφορά την αναστολή των δόσεων και των τόκων και το δεύτερο την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων στις τράπεζες για την παραχώρηση δανείων και την επιδότηση των επιτοκίων.

4. Σε ότι αφορά το θέμα της αναστολής των δόσεων και των τόκων έγινε πάρα πολλή συζήτηση. Επιφέραμε αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς. Με τις ρυθμίσεις που προτείνονται, οι τράπεζες όχι απλά και μόνο δεν θα συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά θα βγουν και κερδισμένες με τον επανατοκισμό των τόκων που δεν θα πληρωθούν κατά το διάστημα των 9 μηνών. Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες στηρίχτηκαν από το κράτος και την κοινωνία το 2013 για να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι σήμερα μπροστά σε μια τέτοια κρίση δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν τίποτε, είναι απαράδεκτο.

5. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει ο τόκος για το διάστημα των 9 μηνών να είναι μηδενικός. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Εμείς απευθύνουμε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν την πρόταση μας ο τόκος που δεν θα πληρωθεί τους επόμενους 9 μήνες να μην επανατοκιστεί και να μεταφερθεί στο τέλος της αποπληρωμής του δανείου. Με αυτό τον τρόπο οι συνέπειες σε βάρος των δανειοληπτών θα είναι οι μικρότερες δυνατές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.

6. Σε ότι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έγιναν πολλές συζητήσεις και επήλθαν πολλές βελτιώσεις. Εξακολουθεί να απέχει όμως πολύ από εκείνο το οποίο εμείς θα στηρίζαμε. Ζητούμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετηθούν σε βάθος άλλες, καλύτερες, επιλογές. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να μελετηθούν τα ακόλουθα:

I. Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Κυβέρνηση για εσωτερικό δανεισμό. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διοχετευτούν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους. Είτε απευθείας από το κράτος με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Σχεδίου και αποτελεσματικός έλεγχος για εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, είτε σε συνεργασία με εμπορική τράπεζα ή τράπεζες στη βάση όμως κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής.

II. Αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης De Minimis, το οποίο προνοεί παροχή ενίσχυσης για κάθε εταιρεία μέχρι 200,000 ευρώ ανα τριετία ή παροχή του ποσού εφάπαξ από τον πρώτο χρόνο. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και η Κύπρος, η δε Ισπανία ήδη πήρε έγκριση για το πρόγραμμα αυτό.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για την κοινωνία και την οικονομία. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε βάζοντας πάνω από όλα αυτούς που έχουν ανάγκη να προστατευτούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παράγουν για την κοινωνία και την οικονομία και όχι τις τράπεζες.

Check Also

O Πρόεδρος Αναστασιάδης στα Ιεροσόλυμα για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, οι …

Λεμεσός: Σύλληψη 2 ατόμων για βίντεο με κυνομαχίες στο διαδίκτυο

Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 28 ετών προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κακομεταχείρισης …