“Άγια Νύχτα”: Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου τραγουδιού

Όλος ο κόσμος έχει ταυτίσει το τραγούδι “Άγια Νύχτα” με τη μαγική γιορτή των Χριστουγέννων. Το δημοφιλές κατανυκτικό άσμα ακούγεται αυτές τις μέρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι συνυφασμένο με τη θρησκεία αλλά και με την τρυφερότητα και την αγάπη που εκπέμπει η χάρις του Θεού.

Όμως, ποια είναι η πραγματική ιστορία του τραγουδιού; Πότε και κυρίως από ποιον συνετέθη;

Αρχικά η μελωδία του είχε αποδοθεί σε μεγάλους συνθέτες όπως ο Βέρντι, ο Μότσαρτ, ο Χάιντν ή ο Μπετόβεν, ωστόσο η πραγματικότητα βρίσκεται στην αφάνεια.

Οι στίχοι της Άγιας Νύχτας είχαν γραφτεί ως ποίημα το 1816 από τον Γιόζεφ Μορ, ενώ η μελωδία δημιουργήθηκε από τους Γιόζεφ Μορ και Φραντς Γκρούμπερ, κι εψάλη για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου του 1818, ο Μορ ζήτησε από τον Γκρούμπερ να συνθέσει μία μελωδία για να συνοδεύσει το τραγούδι με την κιθάρα του, αφού το εκκλησιαστικό όργανο του ναού δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, καθώς τα ποντίκια είχαν φάει τα ξύλινα εξαρτήματά του.

Η ιστορία αυτή επιβεβαιώθηκε το 1995, όταν ανακαλύφθηκε η παρτιτούρα του Μορ, με τον Γκρούμπερ να υπογράφει τη σύνθεση.

Ωστόσο, η Άγια Νύχτα τραγουδήθηκε τα μεσάνυχτα εκείνων των Χριστουγέννων και μετά ξεχάστηκε μέχρι που το 1825 ένα επισκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων ανακάλυψε την παρτιτούρα και «ξαναζωντάνεψε» το τραγούδι,το οποίο μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες.

Check Also

Καντίροφ στους Ρώσους που αρνούνται να πιάσουν τα όπλα – «Είστε δειλοί, όντα δεύτερης κατηγορίας»

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, επαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταφέρθηκε χθες Παρασκευή …

Καλίν: «Δεν αναγνωρίζουμε τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Η Τουρκία δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα του «δημοψηφίσματος» στην Κριμαία το 2014 και έχει την …