Υδατάνθρακες: Οι αλλαγές στο σώμα, εάν τους κόψετε τελείως

Υδατάνθρακες: Οι αλλαγές στο σώμα, εάν τους κόψετε τελείως

Τόσο διατροφολόγοι όσο και ιατροί στηρίζουν τους σύνθετους υδατάνθρακες και όχι τους απλούς.

Ο λόγος είναι γιατί απλοί υδατάνθρακες είναι όσοι βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, τα μπισκότα και τα τσιπς, σε τροφές δηλαδή που όλοι υποκύπτουμε λίγο ως πολύ, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την εμφάνιση όταν αυτά τα τσιμπολογήματα γίνονται καθημερινή συνήθεια.

Πώς θα άλλαζε το σώμα σου αν έκοβες τελείως τους απλούς υδατάνθρακες από τη διατροφή σου;

1. Καις λίπος
Το μεγαλύτερο σου όνειρο, να απαλλαγείς από το περιττό λίπος που σε ταλαιπωρεί, μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, μειώνοντας την πρόσληψη αυτών των πλούσιων σε θερμίδες υδατανθράκων, αυτομάτως μειώνεις και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά, αναγκάζοντας το σώμα σου να κάψει το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.

2. Πεινάς λιγότερο
Για να ξέρεις, η πείνα σου δεν ικανοποιείται με θερμίδες αλλά με θρεπτικά συστατικά. Κοινώς, δεν θα χορτάσεις περισσότερο τρώγοντας ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα ή snack, αλλά τρώγοντας κάτι πραγματικά θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Συνεπώς, όταν επιλέγεις απλούς υδατάνθρακες, είναι αναμενόμενο ότι θα πεινάσεις ξανά και θα αναζητήσεις ένα ακόμη snack σύντομα.

3. “Ξεφουσκώνεις το σωσίβιο” ή αλλιώς αποκτάς επίπεδη κοιλιά
Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα παρατηρήσεις στο σώμα σου όταν αντικαταστήσεις τους απλούς υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι ότι η κοιλιά γίνεται επίπεδη.

4. Μειώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι απλοί υδατάνθρακες είναι σάκχαρα και υπερβάλλοντας στην κατανάλωση τους, ουσιαστικά θέτεις τον οργανισμό σου σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όσο περισσότερους απλούς υδατάνθρακες τρως, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγει το πάγκρεας, που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

5. Οι μύες σου δυναμώνουν
Οι απλοί υδατάνθρακες δεν είναι καλή πηγή πρωτεϊνών -αυτών των τόσο σημαντικών για το μυικό σύστημα θρεπτικών συστατικών. Αν λοιπόν αντικαταστήσεις τους υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με άσκηση, το μυικό σου σύστημα θα αναπτύσσεται σωστά και θα δυναμώνει.

6. Έχεις περισσότερη ενέργεια
Όπως ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί για τον οργανισμό. Το σώμα, άλλωστε, χρειάζεται τους υδατάνθρακες για να λειτουργεί σωστά, ενώ είναι και πολύ καλή πηγή ενέργειας. Μεταβαίνοντας λοιπόν από τους απλούς υδατάνθρακες στους σύνθετους (π.χ. φρούτα, λαχανικά, πλιγούρι, καστανό ρύζι, κινόα, προϊόντα ολικής άλεσης), εξασφαλίζεις μία σταθερή ροή ενέργειας στο σώμα σου.

Check Also

Ιαπωνία – Κορωνοϊός: Φάρμακο έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στο τρίτο στάδιο δοκιμών

Share Twitter Το φάρμακο Avigan μείωσε τα ιικά φορτία και τα συμπτώματα σε ασθενείς με …

Υγεία – Κορωνοϊός: Μυστηριώδεις παρενέργειες στον εγκέφαλο

Share Twitter Υγεία – Κορωνοϊός: Μυστηριώδεις παρενέργειες στον εγκέφαλο Τον πρώτο καιρό της πανδημίας το …