Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε “Βρόμικη επιχείρηση”  την επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης που οδήγησε στην κράτηση δεκάδων προσώπων, μεταξύ των οποίων του διοικητή της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, του δημάρχου της παλιάς Πόλης (Φατίχ) και στενών συγγενών τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου, με κατηγορίες για διαφθορά.

“Αυτά όλα δεν μας ξαφνιάζουν , θέλουν να γίνουν “κράτος εν κράτει””, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι θεωρεί τα γεγονότα αυτά συνέχεια των “προσπαθειών αποσταθεροποίησης”, όπως χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ το περασμένο καλοκαίρι.

“Αυτοί που απέτυχαν με τα γεγονότα του Γκεζί, κάνουν τώρα νέα βήματα. Θα αποκαλυφθεί αυτή η οργάνωση, η οποία θέλει να γίνει κράτος εν κράτει”, δήλωσε.

“Θα αποκαλύψουμε αυτήν την οργάνωση, θα κάνουμε ό,τι πρέπει”, είπε, ενώ συζητείται ευρύτατα στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εντάσσονται σε μια σύγκρουση με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στελέχη της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους λόγω της επιχείρησης με διοικητικές αποφάσεις που πήραν οι νομάρχες σε οκτώ νομούς της χώρας.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι είναι περίεργο να παρακολουθούνται επί 14 μήνες σημαντικά μέλη της κοινωνίας χωρίς να έχουν ενημερωθεί γι` αυτό οι προϊστάμενοι σε αρχές των υπηρεσιών που παρακολουθούν.

“Αυτό που γίνεται δεν έχει σχέση με τη διαφθορά και τις ατασθαλίες, πρόκειται για μία πολιτική εργολαβία”, εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός. “Πρόκειται για σπείρα, πρόκειται για συμμορίες (. . .) προσπαθούν να γίνουν κράτος εν κράτει”, επανέλαβε .

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι στα 11 χρόνια της διακυβέρνησης της Τουρκίας από το κόμμα του έχουν σημειωθεί θεαματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την Τουρκία μέχρι το 2023 ( εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) να καταταγεί μεταξύ των δέκα σημαντικότερων χωρών στον κόσμο.

Η πορεία αυτή θίγει τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων στον κόσμο, οι οποίες και χρησιμοποιούν διασυνδέσεις στο εσωτερικό για να αποσταθεροποιήσουν αυτή την πορεία, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός

“Ενώ εμείς κάναμε προσπάθεια ώστε η Τουρκία να καταταγεί μέχρι το 2023 μεταξύ των πρώτων 10 χωρών στον κόσμο, ορισμένοι σκέπτονταν πως μπορούν να σταματήσουν αυτήν την ταχεία πορεία” είπε. “Οπως υπάρχουν “καλοθελητές” στο εξωτερικό και σχεδιάζουν αυτά τα πράγματα, υπάρχουν και παραφυάδες τους στη χώρα μας”, είπε ακόμα

“Δεν θα κατονομάσω αυτές τις παραφυάδες”, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός ” Μπορείτε να το καταλάβετε μόνοι σας”.

Με την ευκαιρία συνέκρινε τις επιδόσεις των κρατικών τραπεζών παλαιότερα με τις κερδοφόρες αποδόσεις των κρατικών Τραπεζών σήμερα και ιδιαίτερα με την Halk Bank, ο διοικητής της οποίας είναι μεταξύ των κρατουμένων της επιχείρησης.

“Οι κρατικές τράπεζες, επί των δικών μου κυβερνήσεων, καταλαμβάνουν καλύτερη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών”, είπε.

“Μεταξύ των στόχων των επιχειρήσεων είναι και να θιγούν οι Τράπεζες αυτές”, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Check Also

Η Ευρώπη συμφώνησε με τη Moderna για την αγορά εμβολίου

Share Twitter Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για …

Ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

Share Twitter Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρότι συνεχίζει να μην παραδέχεται την …