Ο Δημητριάδης δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο για το κούρεμα

O Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος,  απαντώντας σε δηλώσεις του Πανίκου Δημητριάδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», δήλωσε ότι ο  διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πουθενά δεν ανέφερε ότι υπήρχε πρόθεση για απομείωση των καταθέσεων στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 4 Μαρτίου.

Κάνοντας λόγο για δημιουργία εσφαλμένων και παραπλανητικών εντυπώσεων εις βάρος του Προέδρου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πρώτη ενέργεια του Προέδρου με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας την 1η Μαρτίου ήταν η αποστολή, την ίδια ημέρα, επιστολής προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία παρέθετε μια σειρά ερωτημάτων και ζητούσε πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι στις 4 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε στο γραφείο του τον Διοικητή, ο οποίος του παρέδωσε πολυσέλιδη γραπτή απάντηση. Και τα δύο έγγραφα, είπε, κατατέθηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή και δόθηκαν στη δημοσιότητα.

«Στην απάντηση του ο κ. Δημητριάδης πουθενά δεν ανέφερε ότι υπήρχε η όποια πρόθεση για απομείωση καταθέσεων. Ούτε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου με το Διοικητή την ίδια μέρα, αναφέρθηκε οτιδήποτε για κούρεμα καταθέσεων, παρόλο που η Κεντρική Τράπεζα είχε έτοιμο νομοσχέδιο που περιλάμβανε διάσωση των τραπεζών με Bail-in», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι στις 4 Μαρτίου ο Πρόεδρος πληροφορήθηκε από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ότι υπήρχε το ενδεχόμενο ορισμένοι να εγείρουν ζήτημα κουρέματος.

«Όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε εμπεριστατωμένα στην Ερευνητική Επιτροπή, ο ίδιος έδωσε οδηγίες, ετοιμάστηκαν εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν στο Eurogroup προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Όμως, όπως διαφάνηκε από την πορεία των εξελίξεων, αυτό ήταν αναπόφευκτο», σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Δυστυχώς, λόγω της ατολμίας της προηγούμενης Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημα, δόθηκε η ευκαιρία επιβολής στην Κύπρο του bail-in, πριν από τη θεσμοθέτηση του από την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι κρατούσε τη Λαϊκή Τράπεζα στον αναπνευστήρα για εννέα μήνες μέχρι να γίνουν οι προεδρικές εκλογές και ενώ ετοίμαζε μήνες πριν νομοσχέδιο για Bail-in, δεν νομιμοποιείται να αναζητεί ευθύνες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν μόλις τέσσερις μέρες στην εξουσία, και μάλιστα χωρίς καμιά υπεύθυνη ενημέρωση.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια σε ένα ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού και το οποίο επανέρχεται για άλλους λόγους και για άλλες σκοπιμότητες. Εξάλλου, συμπληρώνει, η κοινωνία γνωρίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε ένα χάος και με τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του κατάφερε να διασώσει τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση που θα οδηγούσε την κοινωνία σε πλήρη εξαθλίωση.