Διάσκεψη Τύπου του Αναπληρωτή Προέδρου ΔΗΣΥ και Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. Λευτέρη Χριστοφόρου
1) Εκλογικό Μέτρο:
Αποτελεί πάγια διαχρονική και δεδηλωμένη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού η αύξηση του εκλογικού μέτρου καθώς και η στήριξη της οριζόντιας ψηφοφορίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά καιρούς καταθέσαμε πολλάκις προτάσεις για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο Κυπριακό κοινοβούλιο. Οφείλω να τονίσω ότι για όσους επικαλούνται πολλά και διάφορα επιχειρήματα ιδιαίτερα επικαλούμενοι και την Ευρώπη, οτι περιττεύουν τα επιχειρήματα όταν τα στοιχεία καταδεικνύουνπως η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν αυξημένο εκλογικό μέτρο θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο βαθαίνει η Δημοκρατία και εκσυγχρονίζεται ακόμα περεταίρω. Χαρακτηριστικά αναφέρω την Γαλλία όπου εκεί μάλιστα είναι πανίσχυρη η προεδρευόμενη δημοκρατία, ο πρόεδρος συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες και για να μπορεί κάποιος να διαβεί στο δεύτερο γύρο χρειάζεται μέτρο πέραν του 12%. Άρα τι χρεία άλλων μαρτύρων θέλουμε για να αποδείξουμε ότι χρειάζεται και στην Κύπρο εκσυγχρονισμός της εκλογικής νομοθεσίας τόσο για την αύξηση του εκλογικού μέτρου όσον και για άλλα ζητήματα που χρίζουν αλλαγών και εκσυγχρονισμού.
2) Τέλη περιαγωγής:
Οφείλω να τονίσω και να χαιρετίσω κάτι το οποίο εμείς στηρίξαμε μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με κατάθεση τοποθέτησης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά την κατάργηση των τελών περιαγωγής.
Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας που ήταν μακρά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την στηρίξαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το άνοιγμα της Ευρώπης είναι άνοιγμα προς όφελος των πολιτών και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο στηρίζουμε κάθε πολιτική κάθε μέτρο κάθε προσπάθεια κάθε έκθεση που ουσιαστικά εξυπηρετεί και προάγει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.
Με την κατάργηση των τελών περιαγωγής επωφελείται ο Ευρωπαίο πολίτης αποκαθίσταται μια στρέβλωση που υπήρχε μέχρι σήμερα. Το δικαίωμα της τηλεφωνίας ουσιαστικά ετύγχανε καταχρήσεως με υπερκοστολογίσεις και δίνει έτσι την ευχέρεια και την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μιαν ενιαία ψηφιακή και τηλεπικοινωνιακή αγορά στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
3) Πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο:
Ταυτόχρονα όμως οφείλω να πω ότι στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου ήγειρα και έθεσα την πρόταση μου για την αναγκαιότητα ενώπιον του επιτρόπου να δημιουργηθεί ελεύθερη ζώνη διαδικτύου σε απομονωμένες νησιώτικες περιοχές και χώρες όπως είναι η Κύπρος η Μάλτα αλλά και τα νησιά της Ελλάδος, να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στηριγμένο μέσα από τις πολιτικές και τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταστεί ελεύθερη ζώνη διαδικτύου και η Κύπρος που ουσιαστικά θα έχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο ο κάθε Κύπριος πολίτης. Να μην υπάρχει η δυσμενής διάκριση και να έχουν με αυτό τον τρόπο πρόσβαση όλοι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Άλλωστε πρέπει να επισημάνω ότι ο επίτροπος τόνισε για ακόμη μια φορά πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον ανθρώπινο δικαίωμα και ως ανθρώπινο δικαίωμα που είναι εμείς το θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα και θεωρώ ότι θα βρούμε πρόσφορο έδαφος από την Ευρωπαϊκή επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο