Χριστοδουλίδης: Ασφάλεια και εγγυήσεις θα κρίνουν την πορεία του Κυπριακού – Εθνικό Συμβούλιο…

Εάν κατά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, την ερχόμενη Κυριακή, αποφασιστεί η πραγματοποίηση νέας διάσκεψης για την Κύπρο, εκείνο που θα κρίνει το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι να πάμε στη Γενεύη απλά για να διαπιστωθεί αδιέξοδο, αλλά να υπάρξει η αναγκαία υποδομή ώστε μία νέα διάσκεψη για την Κύπρο να είναι επιτυχής.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, στις 18:30 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο…

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Είναι καλή η είδηση της πιθανής συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ ΟΗΕ, την ερχόμενη Κυριακή?

Απάντηση: Θεωρούμε ότι ναι, είναι μια καλή είδηση, μια είδηση προς την ορθή κατεύθυνση. Έχουμε δείγματα γραφής του τρόπου προσέγγισης και λειτουργίας του ΓΓ σε σχέση ειδικότερα με το Κυπριακό και θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία του είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί και ο ίδιος απευθείας για τη διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων –αυτό ανέφερε εξάλλου και στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και να δούμε, μέσα από τη συζήτηση, αν μπορεί να δημιουργηθεί κοινή προσέγγιση, κοινό έδαφος σε σχέση με το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Άρα, δεν έχουμε να ανησυχήσουμε για κάτι από μια τέτοια συνάντηση. Εξάλλου, εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ κοινή συνάντηση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Άρα, επαναλαμβάνω, –και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα συζητήθηκαν στη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ ΗΕ- είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα όσα έχω προαναφέρει. Δεν τους καλεί για να τους ανακοινώσει αποφάσεις, αλλά για να γίνει συζήτηση.

Η συνάντηση αυτή θα είναι θετική και αποτελεσματική εάν αποφασιστεί να γίνει μια νέα Γενεύη, έχοντας την αναγκαία υποδομή για να γίνει μια πετυχημένη Γενεύη. Γιατί, το ζητούμενο, και για τον ίδιο τον ΓΓ, δεν είναι απλά να γίνει μια Γενεύη, η οποία μπορεί να μην οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να μην το θέλει κανείς αυτό. Αυτό θα είναι σίγουρα αρνητικό, πρώτα, για όλους εμάς στην Κύπρο, για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τον ίδιο τον ΓΓ, στη συνέχεια.

Εκτιμώ ότι, για να συγκληθεί μια διάσκεψη για την Κύπρο, χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων και θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις μέσα από συγκεκριμένη ενημέρωση και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Επαναλαμβάνω: δεν είναι μόνο να θέλουμε μια Γενεύη, αλλά Γενεύη που θα φέρει αποτελέσματα και όχι Γενεύη που θα οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο. Αυτό το μήνυμα το στέλνει και ο ίδιος ο ΓΓ.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ κατά τη χθεσινή συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι θα προσπαθήσουμε να γίνει μια ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και να δούμε, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν μπορούν να υπάρξουν εκείνα τα δεδομένα και εκείνη η υποδομή για να συνεχιστεί η διάσκεψη για την Κύπρο και να υπάρχουν οι θετικές προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Εκείνο στο οποίο έχει οδηγήσει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι στο γεγονός ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι, αν θα έχουμε διάσκεψη για την Κύπρο, το κύριο αντικείμενο συζήτησης και εκείνο που θα κρίνει το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία, και από πλευράς ουσίας και από πλευράς διαδικασίας, είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σημασία έχει αυτή η συνάντηση να έχει εκείνα τα αποτελέσματα που θα μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας.

Ερώτηση: Υπήρξε μπέρδεμα χθες σχετικά με την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης;

Απάντηση: Δεν υπήρξε μπέρδεμα, απλώς μια βιασύνη από τουρκοκυπριακής πλευράς να ανακοινωθεί η συνάντηση πριν γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αρχική εισήγηση του κ. Γκουτιέρες ήταν για τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε Συνέδριο της αμερικανό-εβραϊκής ένωσης, στην παρουσία 2.500 συνέδρων που διευθετήθηκε πριν από δύο χρόνια. Επομένως, απαντώντας σχετικά στον ΓΓ, ο Πρόεδρος ζήτησε όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα και ο ΓΓ φυσικά και ανταποκρίθηκε και έτσι διευθετήθηκε δείπνο εργασίας νωρίς το βράδυ την Κυριακή, 4 Ιουνίου.

Ερώτηση: Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον ΓΓ την Κυριακή, θα έχουμε οριστικοποιήσει του αδιέξοδου.

Απάντηση: Θεωρώ ότι είναι λανθασμένο να προτρέχουμε να κάνουμε σενάρια. Να αναμένουμε τη συνάντηση της Κυριακής. Το σίγουρο –και λαμβάνοντας υπόψη το τι συζητήθηκε χθες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΓΓ- είναι ότι δεν είναι συζήτηση για τη μεθοδολογία απλά. Είναι πολύ σημαντικό ότι και ο ίδιος ο ΓΓ –και λαμβάνοντας υπόψη και τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής- ενδιαφέρεται για την ουσία και να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.