Σεισμική δόνηση 6 ρίχτερ ανοιχτά της Κάσου – Αισθητός σε Ρόδο και Κρήτη

Σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη -στη 01:51- στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου, ή αλλιώς ανατολικά της Κρήτης, σε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος ήταν κάπου 83 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός κυρίως στην ανατολική Κρήτη και κατά τις πρώτες πληροφορίες του πυροσβεστικού σώματος δεν υπήρξαν κλήσεις, ούτε έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε αυτό το στάδιο – πάντως, προληπτικά, οχήματα κάνουν περιπολίες για να διαπιστωθεί η κατάσταση.

Προληπτικό μήνυμα 112

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές. Ωστόσο, η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε το σύστημα προειδοποίησης μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Στις 02:30 π.μ., εστάλη μήνυμα στα κινητά των κατοίκων της Κάσου και των γύρω περιοχών με προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο τσουνάμι και οδηγίες για άμεση απομάκρυνση από τις ακτές.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο, ο σεισμός ήταν 6.1 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 164 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και 38 χλμ νότια της Καρπάθου, ενώ το βάθος του προσδιορίζεται στα 71χλμ.