Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μήνες, λέει ο Αιγύπτιος πρόεδρος – Ο πιλότος δεν είχε αναφέρει τεχνική βλάβη, αλλά η σύζυγος του συγκυβερνήτη κάνει λόγο για κακή τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους – Ρωσία και Αίγυπτος διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ISIS – Είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις όλα τα μέλη του πληρώματος
Νέα στοιχεία για την τραγωδία με το μοιραίο A321 είδαν το «φως» της δημοσιότητας το μεσημέρι της Κυριακής.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία αεροπορίας, το αεροσκάφος «διαλύθηκε σε κομμάτια» στον αέρα, προτού συντριβεί στη Χερσόνησο του Σινά, αν και σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους, είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουμε στα όποια συμπεράσματα αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας η οποία είχε αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 224 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα.
«Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε, από το Κάιρο όπου βρίσκεται, ο Βίκτορ Σοροτσένκο, ο διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK).
Η ΜΑΚ είναι αρμόδια για τις έρευνες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία και με την ιδιότητα του επικεφαλής της, ο Σοροτσένκο συμμετέχει στην έρευνα για τη συντριβή της πτήσης 9268, σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους ειδικούς αλλά και Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus.
Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι βρήκαν τμήματα του αεροσκάφους και απανθρακωμένα πτώματα σε έναν κύκλο με ακτίνα 8 χιλιομέτρων κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δείχνει ότι το αεροσκάφος Airbus A321 δεν κατέπεσε ακέραιο αλλά διαλύθηκε ή εξερράγη εν πτήσει. Μάλιστα, ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού που μετέχει στις έρευνες ανέφερε ότι σήμερα η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε στα 15 χιλιόμετρα.
Οι νέες ανακοινώσεις για το αεροσκάφος ήρθαν λίγη μόνο ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι
Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus.
Όπως ανέφεραν δικαστικές και κυβερνητικές πηγές στην Αίγυπτο, η εξέτασή τους γίνεται στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Κάιρο, την ώρα που ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζητά από όλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας, προτού προβούν σε εικασίες για τις πιθανές αιτίες της συντριβής.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας», είπε ο Αλ Σίσι, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα «περίπλοκο» ζήτημα, που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι ερευνητές, υπογραμμίζουν πως θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν, αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους που κατέπεσε, για όλη την περίοδο της χρήσης του και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.