Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, και της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, στον Κόρνο, και κληθείς από δημοσιογράφους να αποτιμήσει την άτυπη διευρυμένη συνάντηση για την Κύπρο, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), στη Νέα Υόρκη, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Υπό τις περιστάσεις και πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη, είχαμε θέσει ως ελάχιστο στόχο τρεις εξελίξεις. Θεωρώ ότι οι εξελίξεις, όπως καταγράφονται μετά το πέρας της διάσκεψης, είναι αυτά που θέσαμε ως ελάχιστο στόχο. Σίγουρα, αν υπήρχε πολιτική βούληση από τουρκικής πλευράς, μπορούσαμε να πετύχουμε σαφώς περισσότερα.
Κρατώ τις τρεις εξελίξεις με πιο σημαντική τον καθορισμό και των επόμενων συναντήσεων, αλλά κρατώ ειδικότερα τις αναφορές του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των ΗΕ και του Υπουργού Ευρώπης [του Ηνωμένου Βασιλείου] σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, μπροστά στον κ. Φιντάν και μπροστά στον κ. Τατάρ, όπως και τις δημόσιες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Προέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Συμβουλίου, του Γάλλου Προέδρου σήμερα, της Αμερικανίδας πρέσβεως.
Πλέον είναι σαφές και στην τουρκική πλευρά ότι ο επιδιωκόμενος στόχος και όλα αυτά που αναφέρουν δημοσίως περί δύο κρατών δεν μπορούν σε καμία απολύτως περίπτωση να συζητηθούν. Και είναι σημαντικό να είναι μπροστά, όταν ο ίδιος ο ΓΓ, επαναλαμβάνω, έκανε αυτή την αναφορά.»
Ερωτηθείς για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σε σχέση με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Θα συνεχιστεί με τον ρόλο της [προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα] κας Holguín Cuéllar. Εγώ στη συνάντηση είχα πει ότι αποδέχομαι τις δύο εισηγήσεις της τουρκικής πλευράς. Θα πρέπει κι αυτοί να αποδεχθούν τις δύο εισηγήσεις μας. Αυτές είναι που θα βελτιώσουν –γιατί αυτός είναι ο στόχος των ΜΟΕ–την καθημερινότητα των πολιτών. Έγινε σημαντική συζήτηση, ειδικότερα για το οδόφραγμα όσον αφορά στην Αθηένου και την Αγλαντζιά, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Κληθείς να αναφερθεί στο δράμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρόκειται για την «πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού». Και πρόσθεσε: «Φτάσαμε να βλέπουμε τα εγγόνια, τα δισέγγονα των αγνοουμένων. Αλλά την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί μας δίνουν και τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτόν τον πολύ δύσκολο αγώνα. Σίγουρα το θέμα των αγνοουμένων ξεφεύγει από την όποια πολιτική πτυχή. Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα. Ήταν κάτι που έθεσα και στη συνάντηση που είχαμε στη Νέα Υόρκη, ειδικότερα για αυτή την ανάγκη να έχουμε μια Επιτροπή Αλήθειας, πέραν της Διερευνητικής Επιτροπής των Αγνοουμένων. Δυστυχώς και πάλι υπήρξε άρνηση από τουρκικής πλευράς. Εκείνο που μπορώ να υποσχεθώ, βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους στα μάτια, είναι ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου.»
Ερωτηθείς για την αυριανή παράνομη κάθοδο του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν έχω να αναφέρω οτιδήποτε. Είναι τα γνωστά πανηγύρια που γίνονται.» Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι στη συνάντησή μου με τον κ. Φιντάν –μια συνάντηση που είδα ότι ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι ήταν μερικά λεπτά, ενώ ήταν μια συνάντηση μιας ώρας, κράτησε περισσότερο από το ίδιο το δείπνο– το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Αν εννοείτε όλα αυτά που λέτε για την επιθυμία σας περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η μπάλα βρίσκεται στο δικό σας γήπεδο.»