ΠτΔ: Η ένταξή μας στη Ζώνη του Σένγκεν πρωτίστως θα ενισχύσει την ασφάλεια στη χώρα μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ανέφερε τα εξής:

«Μια σημαντική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει από τη μια την ξεκάθαρη πολιτική βούληση, για να αντιμετωπίσουμε διαχρονικές στρεβλώσεις, αλλά και να στηρίξουμε την επιχειρηματική κοινότητα με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την κυπριακή οικονομία. Γνωρίζετε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε είναι οι αναγκαίες από τη μια αδειοδοτήσεις, αλλά από την άλλη μια γραφειοκρατία μέσα από επιστολές, μέσα από μηνύματα, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα και να ληφθεί η τελική απόφαση. Τι κάνουμε σήμερα; Φέρνουμε μαζί αυτές τις υπηρεσίες, ακριβώς για να υπάρξει ταχεία αδειοδότηση, να αντιμετωπίσουμε μια διαχρονική στρέβλωση και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη στη χώρα μας σε μια περίοδο έντονης ανταγωνιστικότητας. Και μπορώ να σας πω ότι αυτό το θέμα είναι κάτι που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

Το συζητήσαμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύντομα θα έχουμε και αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί γνωρίζουμε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα. Και εμείς προχωράμε με αυτήν την καινοτόμο πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα, ήδη έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις. Το νέο σύστημα που έχουμε θέσει σε λειτουργία θα αξιολογείται συνεχώς, θα ενισχύεται συνεχώς, ακριβώς για να μπορεί η χώρα μας να είναι πρωτοπόρος στο θέμα της ανταγωνιστικότητας.»

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη του Σένγκεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Να είμαστε δίκαιοι, έχουμε ακούσει και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, έχουμε ακούσει και από Ελληνοκύπριους ανησυχίες. Η ένταξή μας στη Ζώνη του Σένγκεν πρωτίστως θα ενισχύσει την ασφάλεια στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μας οδήγησε στο να πάρουμε αυτήν την πολιτική απόφαση. Θέλω να σας θυμίσω όταν η Κυπριακή Δημοκρατία τόλμησε να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ, ακούγαμε παρόμοιες φωνές από κάποιους ότι από τη μια δεν θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα σήμαινε τη διχοτόμηση. Ως κυβέρνηση, έχουμε ξεκάθαρο πλάνο, ξεκάθαρο σχεδιασμό, ξέρουμε πού πάμε. Γι’ αυτό τον μεγαλεπήβολο στόχο εργαζόμαστε πολύ συγκεκριμένα. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ανησυχίες περί σκληρού συνόρου. Αντίθετα, επαναλαμβάνω, ενισχύει την ασφάλεια της χώρας μας, που είναι υποχρέωσή μας πρωτίστως προς τους πολίτες μας.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς διαμορφώνεται το κλίμα μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατία με την κα Holguín, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Νέα συνάντηση με την κα Holguín θα γίνει οπωσδήποτε. Έχουμε συζητήσει και για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, θα το ανακοινώσουμε μόλις κλειδώσει. Από εκεί και πέρα, έχω προτείνει στην κα Holguín ότι θα ήταν καλό να καθίσουμε οι τρεις μας γύρω από ένα τραπέζι, να συζητήσουμε, να έχουμε μια ελεύθερη συζήτηση, έτσι ώστε να φθάσουμε πιο κοντά στον στόχο, που είναι τον Ιούλιο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν εκτός Κύπρου και ειδικότερα στην Τουρκία, είναι καθοριστικής σημασίας και θα κρίνουν και τη μετέπειτα πορεία.

Έχω ακούσει χθες τις δηλώσεις του κ. Tatar, ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των σφετεριστών. Έχω δει και κάποια δημοσιεύματα που με στεναχωρούν. Λένε κάποιοι –στη δική μας πλευρά– ότι δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία γιατί δήθεν δηλητηριάζεται το κλίμα, δηλαδή υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις. Η νομοθεσία εφαρμόζεται για όλους, και θέλω να επαναλάβω και κάτι να το ακούσουν, και εντός και εκτός Κύπρου. Η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση στη δικαστική εξουσία.»

Ερωτηθείς σχετικά με τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για τη στάση που τηρούμε απέναντι στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Η απρόσκοπτη, η συνεχής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι κάτι που δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από τον οποιονδήποτε, και όποιος το παρεμποδίζει είναι καταδικαστέο, και αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η πρώτη χώρα που ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία μέσα από την «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους που διαμένουν στη Γάζα. Και αυτή η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, από τον αραβικό κόσμο, εκτός από κάποια κόμματα στην Κύπρο.

Άρα, θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί και δεν προσφέρονται όλα για προεκλογική εκστρατεία. Ξέρετε, έχω ακούσει για συνεργάτες, για εγκληματίες, για δολοφόνους. Ξέρετε ότι οι συνεργασίες κάποιων με δικτάτορες και εγκληματίες οδήγησαν στο να έχουμε απώλειες στην Κύπρο, απώλειες συμπατριωτών μας εν καιρώ ειρήνης. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί όταν μιλάμε. »