Πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση των ηγεσιών ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δημοκρατικού Κόμματος για καταρτισμό Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι πρόεδροι των δύο κομμάτων προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Άντρος Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ:
«Είχαμε σήμερα την πρώτη μας συνάντηση, από τότε που έχει εκλεγεί η νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ.
Η συζήτηση στράφηκε γύρω από την πρόταση, την οποία έχει καταθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα και όλα τα πολιτικά κόμματα για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ακούσαμε με πάρα πολλή προσοχή τις προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα για την έναρξη αυτού του διαλόγου και έχουμε συνοψίσει τις δικές μας απόψεις στα ακόλουθα ζητήματα:
Η δική μας άποψη είναι ότι οι πολιτικές, οι οποίες έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο, έχουν διαμορφώσει ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν καταφέρνουμε να ξεφύγουμε όσο κι’ αν προσπαθούμε, γιατί η λήψη κάποιων αποφάσεων μας παγιδεύει στο να αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα.
Ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, μπορεί να προέλθει μέσα από την αποδέσμευση από το μνημόνιο.
Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια πρόθεση, ούτε τέτοια επιθυμία. Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, χρειάζεται να υπάρξει συζήτηση σε βάθος ανταλλαγή απόψεων και σίγουρα απαιτείται η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση.
Σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση προνοιών του μνημονίου δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε κάποιες αυταπάτες στον κόσμο. Εάν η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να βελτιώσει κάποιες πτυχές του μνημονίου προς όφελος των Κυπρίων, τότε δεν υπάρχει αντικείμενο να συζητούμε τα πολιτικά κόμματα μεταξύ μας, υπό την έννοια ότι εκείνος που θα επαναδιαπραγματευτεί με την Τρόικα είναι η κυβέρνηση.
Θέλω να απευθύνω για ακόμη μια φορά έκκληση στην κυβέρνηση πρώτα και κύρια να λειτουργήσει με συλλογικότητα και κατά δεύτερον να ακούσει τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει ένας διάλογος δομημένος, ο οποίος θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα.
Θεωρώ ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουμε όπλο στα χέρια μας για να στείλουμε κάποια ισχυρά μηνύματα και στην κυβέρνηση και στην Τρόικα.
Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά θέματα, τα οποία συζητούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι το θέμα της εκποίησης της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, είναι το θέμα της μείωσης του κόστους του χρήματος, είναι το ΓΕΣΥ, η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας και πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία είναι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Και θεωρούμε ότι υπάρχει πάρα πολύ έδαφος συγκλίσεων μεταξύ μας, έτσι ώστε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στην Τρόικα –επαναλαμβάνω- ότι επιτέλους θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων.
Να διαβουλεύονται μαζί μας, προτού έρχονται εκβιαστικά στη Βουλή και απαιτούν υπερψήφιση των διαφόρων νομοσχεδίων.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σ’ αυτόν το σημείο γιατί πλέον έχει γίνει κανόνας: Η κυβέρνηση για ολόκληρους μήνες να παρακολουθεί με απάθεια τις εξελίξεις, να έρχεται είτε με την πίεση της Τρόικας, είτε δίχως, -την τελευταία στιγμή- πρόχειρα να ετοιμάζει νομοσχέδια να τα φέρνει στη Βουλή και να απαιτεί να τα υπερψηφίσουμε, αλλιώς μας εκβιάζει ότι δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση.
Ε, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ιστορία και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό το πράγμα η κυβέρνηση.
Έχουμε συζητήσεις τις προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει το ΔΗΚΟ και έχουμε αποφασίσει να τις μελετήσουμε ακόμα περισσότερο.
Έχουμε συμφωνήσει να συσταθούν ομάδες εργασίας από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, οι οποίες θα ασχοληθούν με τις προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και με δικές μας προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε σ’ αυτήν τη συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θέλω να επαναλάβω, όμως, ότι η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να διαπραγματευθεί με την Τρόικα.
Και εκεί θα πρέπει να πάνε ισχυρά μηνύματα ότι η πορεία, στην οποία μας οδηγεί είναι αδιέξοδη και θα πρέπει να αλλάξει το περιεχόμενο των προσπαθειών, που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης.
Έχουμε, επίσης, επαναβεβαιώσει στη συνάντηση μας ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα συναντηθούν οι ομάδες για το Κυπριακό, με στόχο να συζητήσουμε όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά για να δούμε κατά πόσο είναι δυνατόν κι’ εκεί να υπάρξουν συγκλίσεις.
Θέλω να καταλήξω λέγοντας το εξής: Με το Δημοκρατικό Κόμμα μας συνδέουν πάρα πολλοί κοινοί αγώνες στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια να διαφωνούμε και με τρόπο αρκετά έντονο, η δική μας η επιθυμία είναι να συνεργαστούμε ιδιαίτερα εντός της Βουλής σε μια προσπάθεια να δούμε πως καταφέρνουμε να προστατέψουμε τον κόσμο από αυτές τις επιθέσεις, τις οποίες δέχεται σήμερα από τις αποφάσεις, οι οποίες λήφθηκαν στο Eurogroup.»
Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ:
«Κι’ εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα αλλά και την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, που μας άκουσαν σήμερα και που μας έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξουμε τη δική μας εισήγηση, την πρωτοβουλία μας σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Να καθοριστεί, δηλαδή, ένα Εθνικό Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης, το οποίο θα αποσκοπεί να βελτιώσει πρόνοιες του μνημονίου, οι οποίες καταφανώς αποδεικνύονται σήμερα ως λανθασμένες.
Είναι γνωστή η διαφορετική προσέγγιση του ΑΚΕΛ σε ότι αφορά την αποδοχή του μνημονίου και αυτή η προσέγγιση είναι καθόλα σεβαστή.
Αλλά με ικανοποίηση σήμερα καταγράφονται κοινές διαπιστώσεις και ανησυχίες σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, αλλά και την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.
Δυστυχώς, και οι δικές μας οι ανησυχίες που καταγράφηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε ότι αφορούσε την πρωτοφανή λύση που επιβλήθηκε στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, αποδεικνύονται σήμερα ορθές.
Αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν έγινε πουθενά αλλού στον κόσμο και σήμερα ζούμε –δυστυχώς- μέσα στις συνέπειες και τις αρνητικές παρενέργειες εκείνης της άδικης απόφασης.
Άρα, επιβάλλεται σήμερα να επαναδιαπραγματευτούμε κάποια σημαντικά ζητήματα, κάποια σημαντικά κεφάλαια του μνημονίου, τα οποία θα μπορέσουν ακριβώς εάν αλλάξουν να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η κυπριακή οικονομία, αλλά και θα συμβάλουν στις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Κυπρίων πολιτών.
Θα συμφωνήσω, όμως, κι’ εγώ ότι ο συνομιλητής μας σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση δεν δεχθεί να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, τότε σίγουρα αυτά που συζητάμε δεν πρόκειται να επιφέρουν οποιονδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Και θα συμφωνήσω, επίσης, ότι από τη στιγμή που είμαστε κόμματα της αντιπολίτευσης, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αυτό το πλαίσιο είναι η συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Και ακριβώς, επαναλαμβάνω είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση, που διαπιστώνουμε κάποιες κοινές ανησυχίες και κοινές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα, καθώς το ΑΚΕΛ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και θα έχει καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά τη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου (Εθνικό Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης).
Ευελπιστούμε και προσδοκούμε, ακριβώς, σε μία συνεργασία που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να αλλάξουμε το μνημόνιο εκεί και όπου μπορούμε, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών, να βοηθηθούν τα κυπριακά νοικοκυριά, οι κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για όλους τους Κύπριους πολίτες.
Σε ότι αφορά το άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που φυσικά έχει να κάνει με το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων έχει συμφωνηθεί ότι θα καταρτιστούν ομάδες εργασίας -ή τουλάχιστον οι ομάδες εργασίας των δύο κομμάτων που ασχολούνται με το Κυπριακό-, (οι οποίες) θα συναντηθούν το Σεπτέμβρη για δούμε κατά πόσο υπάρχει πεδίο συνεννόησης ή τουλάχιστον ανταλλαγής απόψεων σε ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών και την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι φυσικά η επίτευξη μίας λειτουργικής, βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.»
