Παπαδόπουλος: Το έγγραφο που διέρρευσε στο Τύπο είναι παλιό, Νοεμβρίου 2015

Γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Σε ό,τι αφορά το απόρρητο έγγραφο που σήμερα δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σημερινή, η Κυβέρνηση έχει να αναφέρει τα ακόλουθα :

Α. Την ώρα που η διαπραγματευτική διαδικασία ευρίσκεται στην πιο κρίσιμη της ίσως καμπή, βλέπουμε για άλλη μία φορά απόρρητα έγγραφα, να δίνονται στη δημοσιότητα με προφανή σκοπιμότητα εκ μέρους εκείνων που τα διαρρέουν.

Β. Επί της ουσίας του συγκεκριμένου εγγράφου έχουμε να σχολιάσουμε τα ακόλουθα :

· Το εν λόγω έγγραφο έχει ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2015. Πέρασε έκτοτε σχεδόν ένας χρόνος.

Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν σειρά εντατικών διαπραγματεύσεων και πολλές από τις θέσεις που καταγράφονται έχουν αλλάξει σημαντικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά πως στη σημερινή φάση των διαπραγματεύσεων υπάρχει πλέον οριστική σύγκλιση για αναλογία πληθυσμού τέσσερα προς ένα κατά την πρώτη ημέρα μετά τη λύση.

· Σε εκείνη την φάση των διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε οριστική σύγκλιση για εφαρμογή των βασικών ελευθεριών, ενώ σήμερα υπάρχει.

· Είναι προφανές πως η εφημερίδα κατέχει φωτοτυπία του εγγράφου και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση οι συντάκτες της να διακρίνουν ποιες αναφορές ήταν σε κόκκινο, μπλε ή γαλάζιο χρώμα. Το γεγονός αυτό τους οδήγησε σε παρερμηνείες καθώς δεν μπορούσαν να διακρίνουν ποιες είναι οι πραγματικές συγκλίσεις και ποιες θέσεις των δύο πλευρών αποδίδοντας τουρκικές θέσεις ως συγκλίσεις.

· Η απλή ανάγνωση του εγγράφου σε σύγκριση με την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα αποδεικνύει πως η σκληρή διαπραγμάτευση την οποία ο Πρόεδρος διεξάγει, παράγει αποτελέσματα προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, όπως για παράδειγμα την πλήρη και απρόσκοπτη ενάσκηση των βασικών ελευθεριών σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.