Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ολοκλήρωσε τις επαφές του στις ΗΠΑ και επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο.
Στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Jan Eliasson, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι: “προτάσεις για τυχόν οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εκτός συζήτησης”.
Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τη διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Susana Malcorra καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Αργά το βράδυ μίλησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).
Στις συναντήσεις του με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, ο κ. Νεοφύτου μετέφερε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε στον κ. Έλιασον ότι άμεση προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο. Υπογράμμισε ότι ενόσω γίνεται αυτή η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας δεν θα ήταν πρόσφορη η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Στο διάστημα αυτό όμως θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό αν προωθούνταν συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος για την έναρξη της διαδικασίας.
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσε να υποκαταστήσει την προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας από τις δύο κοινότητες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν αφορούν την κατοχική δύναμη και συνίστανται στην αποχώρηση του Τουρκικού στρατού, την αποχώρηση των εποίκων και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα οποία ως θέμα αρχής δεν έχουν θέση σε μια Ευρωπαϊκή χώρα.
Κατά τη συζήτηση ηγέρθηκε επίσης το θέμα της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε κατά απόλυτο τρόπο ότι τυχόν οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο προς την Τουρκική πλευρά ώστε να τηρήσει εποικοδομητική στάση για την κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Τόνισε ότι προτάσεις για τυχόν οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εκτός συζήτησης.
Στη θερμή και φιλική συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε το σεβασμιότατο για την κατάσταση της οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη σύντομη υπογραφή της δανειακής σύμβασης με τους ευνοϊκότερους όρους για τη χώρα. Ζήτησε την παρέμβασή του προς την Αμερικανική κυβέρνηση, τόσο για την άσκηση επιρροής επί της Τουρκίας για εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό όσο και έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τέλος, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής όσο και παράγοντες της παροικίας για την αδιάλειπτη και τεράστιας σημασίας στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο και στον αγώνα της για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.