Κούσιος: Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλες αυτές τις μεταναστευτικές ροές
Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που έχει φτάσει το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στο 4% του συνόλου του πληθυσμού της, ενώ καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ξεπερνά το 1%, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι το Μεταναστευτικό «είναι ένα ουσίας θέμα για την Κυβέρνηση.
Θυμίζω ότι οι μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος είναι οι μεγαλύτερες σε όλη την ΕΕ. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει φτάσει το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στο 4% του συνόλου του πληθυσμού, ενώ καμιά απολύτως άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ξεπερνά το 1%.
Και είναι ένα θέμα που έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να έχει τη λεγόμενη θετική ατζέντα με την ΕΕ. Στον ένα πυλώνα αυτών των συζητήσεων είναι το Μεταναστευτικό. Θυμίζω τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το 2016, και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορούμε να έχουμε τις επιστροφές των προσφύγων προς την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Το να έχεις αυτό το 4% θα πρέπει κάποιος να το δει στη σωστή του διάσταση. Δεν έχουμε τις υποδομές. Και ενώ δεν έχουμε τις υποδομές τυγχάνουμε και κριτικής γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλες αυτές τις ροές που συντονισμένα και στοχευμένα μας στέλνει η Τουρκία.
Εάν δει κάποιος ποιοι είναι οι μετανάστες που έρχονται, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μονήρεις ηλικίας 25-35 ετών, χωρίς οικογένεια. Και πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα αυτό το θέμα, πρέπει να μας προβληματίσει και το οικονομικό κόστος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι λογικό ότι το στερείται ο συμπολίτης μας που το έχει ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα είναι και η δημογραφική αλλαγή. Δημιουργούνται αλυσιδωτά θέματα για την Κυπριακή Δημοκρατία».
Για το θέμα των εκποιήσεων
Η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της παράτασης των εκποιήσεων είναι ταυτόσημη με τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στο θέμα παράτασης των εκποιήσεων, είπε ότι «ήταν ξεκάθαρη η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ενώπιον της Βουλής) ότι τυχόν αλλαγή θα μας οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες και αν το πλαίσιο αποδυναμωθεί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες στις τράπεζες, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ίδιες και τους καταθέτες.
Η θέση, λοιπόν, της Κυβέρνησης είναι ταυτόσημη με τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα να υπενθυμίσω ότι, όπως έχει δηλώσει και ενώπιον της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν υπαλλακτικές λύσεις, έχουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του Εστία και τη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε οργανισμό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπου πρόθεση είναι να εφαρμοστεί μια κοινωνική πολιτική, όπως το mortgage for rent, και αυτά μπορούν να δώσουν μια λύση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.