Προειδοποιητική επιστολή προκειμένου να διευκρινιστούν επειγόντος τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος για αποσυμφόρηση του εναέριου της χώρου, απέστειλε η Κομισιόν στην Κυβέρνηση. Την ίδια επιστολή απέστειλε η Κομισιόν και στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Οι χώρες μέλη έχουν αναλάβει, από το 2004, την υποχρέωση να θεσπίσουν λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου. Λόγω της αργής προόδου, το 2009 καθορίστηκε σχετική δεσμευτική προθεσμία μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2012, αλλά η υλοποίηση εξακολουθεί να γίνεται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα να διευκρινίσουν επειγόντως τα μέτρα που έχουν λάβει για τη δημιουργία λειτουργικών τμημάτων εναέριου χώρου (FAB), τα οποία απαιτούνται, βάσει της νομοθεσίας του 2004, για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (ΕΕΟ), με στόχο τη μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.
Να δημιουργηθούν νομικές δομές
Για τον καθορισμό ενός λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου, τα κράτη μέλη πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν τη νομική δομή, μέσω κρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Μόλις υπάρξει η νομική δομή, και μόνο τότε, μπορεί να αρχίσει το δύσκολο επιχειρησιακό έργο βελτίωσης της αποδοτικότητας μέσω της μείωσης των καθυστερήσεων, του κόστους και των εκπομπών.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το σημερινό συνονθύλευμα των 27 εθνικών αεροπορικών τμημάτων εναέριου χώρου πρόκειται να αντικατασταθεί από λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου (FAB) που θα συνιστούν δίκτυο μεγαλύτερων περιφερειακών τμημάτων, ούτως ώστε να αυξηθεί η απόδοση, να περικοπούν οι δαπάνες και να μειωθούν οι εκπομπές. Στόχος της Επιτροπής είναι να προλάβει μια κρίση χωρητικότητας, δεδομένου ότι για τα επόμενα 10-20 έτη προβλέπεται αύξηση του αριθμού των πτήσεων κατά 50%.
Οι ανεπάρκειες στοιχίζουν στις αεροπορικές εταιρείες
Οι ανεπάρκειες που προκύπτουν από τον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου συνεπάγονται ετησίως πρόσθετες δαπάνες για τις αεροπορικές εταιρείες και τους πελάτες τους, περίπου 5 δισ. ευρώ. Το επιπλέον αυτό κόστος προσθέτει στη μέση διανυόμενη απόσταση πτήσης 42 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται περισσότερα καύσιμα από τα αεροσκάφη, να αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων, να καταβάλλονται περισσότερα τέλη χρήσης και να προκαλούνται μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Οι ΗΠΑ ελέγχουν με σχεδόν το μισό κόστος τον ίδιο όγκο εναέριου χώρου με περισσότερη κυκλοφορία.
«Η παρούσα προσφυγή θα στείλει ισχυρό πολιτικό μήνυμα σχετικά με την απόφασή μας να προωθήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο αρμόδιος για τις μεταφορές Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες μας και οι επιβάτες τους υφίστανται από δεκαετίας και πλέον υποβαθμισμένες υπηρεσίες και περιττές καθυστερήσεις στην πορεία προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, ενώ όπως είπε η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η Κομισιόν ζητά τη θέσμιση ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων έξι χωρών μελών (Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο), για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2010/31/ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στα εν λόγω κράτη μέλη, ζητώντας τους να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή όλα τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας, η οποία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 9 Ιουλίου 2012. Αν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις νομικές υποχρεώσεις τους εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Βάσει της παραπάνω οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόζουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια, να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να απαιτούν να γίνεται τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Επιπλέον, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι από το 2021 και μετά όλα τα νέα κτίρια θα είναι «κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».
Το Σεπτέμβριο του 2012 η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 24 κρατών μελών που δεν είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εσωτερικό τους δίκαιο. Έχουν ήδη αποσταλεί αιτιολογημένες γνώμες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία τον Ιανουάριο του 2013, στην Ισπανία και τη Σλοβενία τον Απρίλιο του 2013 και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Ολλανδία τον Ιούνιο του 2013.
Δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες για τις βιομηχανικές εκπομπές
Η Ευρωπαική Επιτροπή προειδοποιεί την Κύπρο, την Ιταλία τη Σλοβενία και τη Ρουμανία για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινότικής νομοθεσίας που αφορά τις βιομηχανικές εκπομπές.
Η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές αντικαθιστά και επικαιροποιεί τους παλαιότερους κανόνες, επιδιώκοντας την πρόληψη, τη μείωση και, στο μέτρο του δυνατού, την εξάλειψη της ρύπανσης που οφείλεται σε βιομηχανικές δραστηριότητες.
Η εν λόγω οδηγία έπρεπε να έχει μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία έως τις 7 Ιανουαρίου 2013.
Τα προαναφερόμενα κράτη μέλη δεν τήρησαν την προθεσμία, με αποτέλεσμα να τους σταλούν προειδοποιητικές επιστολές στις 21 Μαρτίου 2013. Η Επιτροπή αποστέλλει τώρα αιτιολογημένη γνώμη. Αν τα τέσσερα κράτη δεν ενεργήσουν εντός δύο μηνών, οι υποθέσεις τους ενδέχεται να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο μπορεί να τους επιβάλει χρηματικές ποινές, αναφέρει η Κομισιόν.