Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να παρακάμψουν το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, προωθούν από κοινού, κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές. Ήδη είναι έτοιμη η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε τα ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί με το πάτημα ενός κουμπιού. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον Μάρτιο και σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού περίπου 2.000 ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για πολυτελή ακίνητα, διαμερίσματα, βίλες και εξοχικά που είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία και ανήκουν σε «πτωχευμένους» επιχειρηματίες και εφοπλιστές, που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Τη στιγμή, λοιπόν, που πολίτες και κινήματα συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη έξω από διάφορα Ειρηνοδικεία ανά την χώρα, δίνοντας μάχη για την αποτροπή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών και ειδικότερα της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους παρακάμψει με… ηλεκτρονικό τρόπο.
Μέσα από το νέο σύστημα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων σε ένα πλειστηριασμό να προχωράει στη διαδικασία, χωρίς καν να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου. Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού, αφού όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.), με συνέπεια να μπορούν να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς ενδιαφερόμενοι ακόμα και από το εξωτερικό. Επειδή, μάλιστα, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να μετέχουν πολλοί, στο σχετικό νομοσχέδιο είναι πιθανόν να προβλέπεται η επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, τα ποσά του οποίου θα κατατίθενται στο Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια, αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Παράλληλα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα διενεργούνται μόνο κάθε Τετάρτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και τις Πέμπτες και τις Παρασκευές.