Η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από τους Τούρκους, λαμβάνει κάποιου είδους βοήθεια από ελάχιστους φίλους της, εξαρτάται από τον τουρκικό στρατό και από παχυλές ετήσιες επιδοτήσεις από την Άγκυρα, έχει με τα χρόνια αναπτύξει ένα δικό της, ιδιόμορφο οικονομικό σύστημα.
Πρακτικά, η οικονομία της κοινότητας – παρία στηρίζεται σε έναν υπερμεγέθη, διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, που τρώει χρήμα, αλλά χρησιμεύει για αγορά ψήφων με αντάλλαγμα διορισμούς, τζόγο και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Εκιτζί Τουφάν, οικονομολόγος και κοινωνικός επιστήμονας, με καριέρα σε πανεπιστήμια της Τουρκίας και του εξωτερικού, έχει πραγματοποιήσει μια ενδελεχή έρευνα για τη δημόσια διοίκηση στα Κατεχόμενα της Κύπρου για λογαριασμό του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης Όσλο (PRIO), ενός από τα παλαιότερα και σημαντικότερα ανεξάρτητα κέντρα ερευνών.
Ο αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας των Κατεχομένων, με μόνο λόγο ύπαρξης τον άγριο νεποτισμό και το μαζικό βόλεμα ψηφοφόρων, ακόμα και δίχως καμία κατάρτιση ή μόρφωση, δεν προέκυψε ξαφνικά.
Μετά την εισβολή του 1974, οι αρχές του ψευδοκράτους άρχισαν να χρησιμοποιούν την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα ως βασικό εργαλείο στησίματος της οικονομίας. Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών πάμπολλοι άνθρωποι «με περιορισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η έρευνα του Τούρκου ειδικού, βρέθηκαν με ασφαλείς δουλειές στο Δημόσιο, που τους εξασφάλιζαν επιπλέον πλουσιοπάροχους μισθούς και κάθε λογής προνόμια.