ΔΗΣΥ προς ΑΚΕΛ: Ποιάν ακριβώς “μετακίνηση θέσεων” εισηγείται ο κ. Άντρος Κυπριανού;

Σε ανακοίνωση του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρεται στην στάση του ΑΚΕΛ για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΗΣΥ καλεί τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού να σταματήσει της επιθέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και “να βγουν και να πουν ποιά «πρόταση συμφωνίας» θεωρούν ότι υπήρξε στο Κραν Μοντανά και ήταν έτοιμη να τη δεχτεί η Τουρκία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την θέση ότι «είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι θα επαναρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό δίχως να μετακινηθούν οι δυο πλευρές από τις θέσεις που υποστήριξαν στο δείπνο του Κραν Μοντανά» και ο ιδιος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να προβεί σε διαφορετικούς χειρισμούς». Επίσης σε δηλώσει που έκανε ο κ. Κυπριανού στο κρατικό ραδιόφωνο, “ισχυρίστηκε ότι η διαπίστωση πως η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη για να προχωρήσει σε λύση στο Κραν Μοντανά, είναι «εκτός πραγματικότητας»”.

Παράλληλα αναφέρεται και στον ισχυρισμό του κ. Κυπριανυ ότι «πραγματικότητα» ήταν διαφορετική και ότι η Τουρκία μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού καλώντας το ΑΚΕΛ να απαντήσει στο ερώτημα: “εννοεί ως λύση του Κυπριακού κάποια συμφωνία που δεν θα προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων και δεν θα προβλέπει αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων”;

“Ας μιλήσουν λοιπόν ανοιχτά και όχι με υπαινιγμούς ο γενικός γραμματέας και το ΑΚΕΛ”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Κατόπιν τούτου, την ώρα μάλιστα που διαφημίζει ότι η υποψηφιότητα Σ.Μαλά «θα ξαναζωντανέψει την ελπίδα για λύση», το ΑΚΕΛ οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα ποιά είναι η «μετακίνηση» που εισηγείται να κάνει η δική μας πλευρά;

Αυτό το ερώτημα είναι περίπου ταυτόσημο με άλλο που δημιουργείται με χτεσινές δηλώσεις του κ.Α.Κυπριανού στο κρατικό ραδιόφωνο, όταν ισχυρίστηκε ότι η διαπίστωση πως η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη για να προχωρήσει σε λύση στο Κραν Μοντανά, είναι «εκτός πραγματικότητας».
Μετά τον επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό του ότι η «πραγματικότητα» ήταν διαφορετική και ότι η Τουρκία μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ μας υποχρεώνει να θέσουμε ευθέως το ερώτημα:
– εννοεί ως λύση του Κυπριακού κάποια συμφωνία που δεν θα προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων και δεν θα προβλέπει αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων;
Διότι τόσο η Κύπρος όλη, όσο και όλος ο κόσμος που παρακολουθούσε, άκουσε κατ’επανάληψη τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να διευκρινίζει ότι μόνο μια τέτοια συμφωνία εννοούσε.

Εφ’όσον όμως το ΑΚΕΛ συνεχώς αμφισβητεί την ενημέρωση που έγινε τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν χρήσιμο ευθέως να βγουν και να πουν ποιά «πρόταση συμφωνίας» θεωρούν ότι υπήρξε στο Κραν Μοντανά και ήταν έτοιμη να τη δεχτεί η Τουρκία.

Ας μιλήσουν λοιπόν ανοιχτά και όχι με υπαινιγμούς ο γενικός γραμματέας και το ΑΚΕΛ.