Μέχρι πρότινος το ασπρόμαυρο γκράφιτι του Βρετανού καλλιτέχνη Μπάνκσι, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει τον Μάιο το 2012 στον τοίχο ενός καταστήματος στο βόρειο Λονδίνο, αφαιρέθηκε για να διατεθεί προς πώληση σε δημοπρασία στο Μαϊάμι. Το “Slave Labour” (“καταναγκαστική εργασία” ή “σημαιοστολισμένο αγόρι” ή “το παιδί με τις σημαίες” σ.σ.), όπως ονομάζεται το έργο με το γονατισμένο αγόρι που φτιάχνει σε μια μηχανή ραψίματος μικρές βρετανικές σημαίες είχε ως στόχο να καταγγείλει την παιδική εργασία.
“Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πώληση ή την αφαίρεση του έργου του Μπάνκσι”, αναφέρει η εταιρεία Poundland στο λογαριασμό της στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι “δεν είναι η ιδιοκτήτρια των τοίχων του καταστήματός της”.
Ο τοπικός σύμβουλος Άλαν Στρίκλαντ δήλωσε στο BBC ότι η εξαφάνιση του Μπάνκσι έχει προκαλέσει “μεγάλη οργή”. Οι άνθρωποι είναι “απογοητευμένοι” για το ότι ένα “έργο τέχνης που τους είχε προσφερθεί μπόρεσε να τους αφαιρεθεί και να πωληθεί με τεράστιο κέρδος”, πρόσθεσε.
Το έργο, διαστάσεων 1,22 μ. επί 1,52 μ. εμφανίζεται στην ιστοσελίδα δημοπρασιών της American Fine Art Auction Miami (www.faamiami.com), η οποία προβλέπει να το πουλήσει σε δημοπρασία το απόγευμα του Σαββάτου με τιμή εκκίνησης 400.000 δολάρια και εκτιμώμενη τιμή πώλησης μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων.
Ο Μπάνκσι, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, που διατηρεί όμως ζηλότυπα την ανωνυμία του, δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Καταγόμενος από το Μπρίστολ (νοτιοδυτική Αγγλία), ο καλλιτέχνης δημιουργεί έργα που συνδυάζουν το χιούμορ και την ανατροπή: έχει φιλοτεχνήσει έργα του σε τοίχους κτιρίων της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα, ή στο τείχος της Δυτικής Όχθης που χωρίζει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Τα θέματα του καλλιτέχνη συνήθως είναι πολύ ιδιαίτερα αλλά και προκλητικά: όπως ένας διαδηλωτής που ρίχνει ένα μπουκέτο λουλούδια αντί για πέτρα ή μολότοφ, ή ακόμη Βρετανοί αστυνομικοί αγκαλιασμένοι που φιλιούνται.