Βέργας: Λόγω της απειρίας και της αφέλειας μου τα ποσά που έπαιρνα δεν ήξερα καν να τα κρύψω

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα η αντεξέταση του τέως δημάρχου Πάφου, Σάββα Βέργα από τον συνήγορο υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου Γ. Σιαηλή, δικηγόρο Κώστα Σιαηλή.

Η διαδικασία άρχισε από εκεί που είχε διακοπεί χθες με τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γιώργου Σιαηλή να υποβάλει σειρά ερωτήσεων ως προς τα τρία εισοδήματα που είχε ο Βέργας και τους λογαριασμούς που διατηρούσε από τις 2 εταιρείες.

Ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι που κρίνουν ακόμη και μετά τη φυλάκιση του ότι η τιμωρία του δεν ήταν η αρμόζουσα.

Ο κ. Βέργας απαντούσε σε παρατήρηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή ότι παραμένει αμετανόητος.

Κατά την αντεξετάση του από τον Κώστα Σιαηλή, είπε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε σε αντίθεση με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, ο οποίος βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ταυτόχρονα ενώπιον του κακουργιοδικείου ως κατηγορούμενος.

Παραιτήθηκε από δήμαρχος και ομολόγησε ενοχή επειδή τον βάραιναν οι τύψεις, είπε, από την πρώτη μέρα που μπήκε στο κελί . Εκεί ομολόγησε ότι λύγισε από τη στιγμή που στη ζωή του τα είχε όλα και δεν στερείτο τίποτα. Έκανε, συνέχισε, την αυτοκριτική του και δεν επιθυμούσε να μπλέξει και την υπόλοιπη οικογένεια του, που δεν είχε καμία σχέση με αυτά.

Ο κ. Βέργας ανέφερε ότι μετανοεί για τις πράξεις του, λέγοντας ότι πρέπει να τιμωρηθεί για να μπορέσει να κοιτάξει τη κοινωνία στα μάτια και να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Συνεχίζοντας την αντεξέταση του, ο Σ. Βέργας, ανέφερε πως στην αρχή της εκλογής του δεν είχε κατά νου την «κλεψιά». Τους πρώτους μήνες της εκλογής του, συνέχισε, είχε έντονες επιφυλάξεις ωστόσο, όπως είπε, όταν μπήκε πιο βαθιά στο σύστημα και μετά την παγοποίηση των εταιρειών του, ενέδωσε, αφού δεν γινόταν και κανένας έλεγχος. « Ήμουν 39 ετών, ίσως δεν ήμουν ώριμος για να γίνω δήμαρχος», παραδέχτηκε.

Ο μάρτυρας κατηγορίας, απάντησε ότι είχε εισοδήματα το 2006 4,500 και 5,000 ευρώ από ενοίκια, 4000 ευρώ από το μισθό του ως Δήμαρχος και διάφορα ποσά από συνεδριάσεις οργανισμών, στους οποίους προήδρευε.

Πρόσθεσε δε, «λόγω της απειρίας και της αφέλειας μου τα ποσά που έπαιρνα από τους εργολάβους, τα έβαζα στους λογαριασμούς μου, δεν ήξερα καν να τα κρύψω».

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στο μάρτυρα ότι σε λογαριασμούς δύο εταιρειών, κατά το χρονικό διάστημα 2006-2014 κατέθεσε 1 εκατομ 28 χιλιάδες ευρώ και 532 860 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Σάββας Βέργας απάντησε ότι ως εργολάβος αναλάμβανε έργα εκατομμυρίων, είχε 4 εταιρείες 2 δικές του και στις άλλες 2 συμμετείχε με ποσοστό 50%, αγόραζε τεμάχια γης και ασχολείτο και με την ανάπτυξη γης. Όταν ανέλαβε ως Δήμαρχος σταμάτησε να ασχολείται με τις εταιρείες και τις δραστηριότητες αυτές.

«Είμαι ο ρομαντικός, ηλίθιος πολιτικός που για λόγους συνείδησης, θέλω να συνεργαστώ με όλες τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση», είπε.

Ερωτηθείς γιατί ενώ ζούσε μια λιτή ζωή, τότε γιατί δεν επέστρεψε τις 520 000 που πήρε από τους εργολάβους από τις μίζες και έδωσε πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία διαμερίσματα. Απάντησε ότι τα λεφτά τα έβαζε στο λογαριασμούς του, από τους οποίους πληρώνονταν δάνεια σε τράπεζες και έξοδα των εταιριών.

Σήμερα, είπε, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

«Με τόσα σκάνδαλα που ξεσπούν καθημερινά τολμώ να πω ότι «θα παραμείνω ο πρώτος ηλίθιο πολιτικός που ομολόγησε, που μετάνιωσε, επέστρεψε πίσω όσα πήρε, πήγε φυλακή και καταδίκασε το όνομα της οικογένειας του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέργας.

Στην αντεξέταση του, αναφέρθηκε και στην πρώτη μίζα που πήρε από τον Ανδρέα Χειμαρίση της ΜΕΤΚΟ, ο οποίος τον παρότρυνε να πάρει τα χρήματα γιατί ο στόχος ήταν να εγκριθούνοι έξτρα εργασίες που θα έκανε για τον ΣΑΠΑ η εταιρεία, ώστε να έχει μεγαλύτερο όφελος, αλλά και η «ομάδα» να έχει το ανάλογο οικονομικό όφελος. Μετά ακολούθησε η δεύτερη μίζα από τον Δρακόπουλο.

Στην αρχή, ο ίδιος ήταν αρνητικός στο να πάρει μίζες, όταν όμως στη συνέχεια είδε ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από το κράτος συνέχισε να παίρνει χρήματα από τους εργολάβους.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι στην υπόθεση ΣΑΠΑ δεν εμπλέκονται μόνο οι πέντε κατηγορούμενοι αλλά υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι που είναι σε θέση να κατανομάσει.

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε εμπλέκοντας τον Γιώργο Σιαηλή στο σκάνδαλο, λέγοντας ότι σε δυο περιπτώσεις πήγε στην Αθήνα, πήρε από τον Χρίστο Δρακόπουλο της Ενβιτεκ, 15 χιλ. κα 40 χιλ. αντίστοιχα, τα έφερε στην Κύπρο και τα μοίρασαν, λαμβάνοντας από 27,5 χιλ. ο καθένας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή, επέμεινε ότι ο πελάτης του δεν ήταν παρών στη συνάντηση στο ξενοδοχείο ΑΜΑΘΟΥΣ στην Πάφο με τον Χρήστο Δρακόπουλο της ENVITEC, με τον Βέργα να επαναλαμβάνει ότι ο Σιαηλής πήγε δύο φορές στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Δρακόπουλο και τις δύο φορές και πήρε σε φάκελο το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ την πρώτη φορά και το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ την δεύτερη φόρα τα οποία κατά την επιστροφή του στην Κύπρο τα μοίρασαν.

Ο Βέργας απεκάλυψε ότι οι δικηγόροι του θεώρησαν την επίσκεψη του Γιώργου Σιαηλή στα κρατητήρια ως προσπάθεια επηρεασμού μάρτυρα και ο ίδιος έδωσε, όπως είπε, συμπληρωτική κατάθεση για το γεγονός αυτό.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη συνάντηση που έγινε στο ξενοδοχείο Αμαθούς με τους Γ. Σιαηλή και Πόλυ Πολυδώρου, λέγοντας πως επειδή ο Δρακόπουλος της ENVITEC ήθελε να τους δει κατ’ ιδίαν, ο ίδιος αποχώρησε.

Ο Κ. Σιαηλής επανέλαβε τη θέση ότι τα χρήματα από τον Δρακόπουλο τα πήρε μόνος του ο Σ. Βέργας, με το μάρτυρα να επαναλαμβάνει ότι λέει την αλήθεια και πως δυστυχώς μπορεί να μην θέλει άλλη οικογένεια να περάσει αυτά που πέρασε ο ίδιος, ωστόσο, όπως είπε, ορκίστηκε να πει την αλήθεια.

Στο δικαστήριο ο Κώστας Σιαηλής αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του μάρτυρα θέτοντας του, πως δεν είπε στην κατάθεση του τα ίδια με τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο σε σχέση με το ύψος του ποσού που μοίρασε με τον πελάτη του, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάρτυρα.

Μπορεί, είπε ο Βέργας στο δικαστήριο, ο 5ος κατηγορούμενος να μην γνώριζε το ποσό που θα έδινε ο Δρακόπουλος, αλλά γνώριζε ότι αυτό το ποσό θα το μοιράζονταν οι δύο τους.

Ο Κ. Σιαηλής υπέβαλε τη θέση ότι έχει μεγάλη εμπάθεια για τον πελάτη του, με τον Βέργα να απαντά σε έντονη συναισθηματική φόρτιση ότι δεν θέλει να στείλει στη φυλακή κανέναν, αλλά πρέπει να πει την αλήθεια.

Ο Κ. Σιαηλής υπέβαλε τη θέση ότι οι συναντήσεις του Βέργα με τον πελάτη του ήταν γιατί ο μάρτυρας επιθυμούσε τη στήριξη του Γ. Σιαηλή για να τον καλύψει για δύο άλλα σκάνδαλα που αφορούσαν το Δήμο Πάφου, αυτό του Pafos Aphrodite Festival και των ταμπελών.

Ό,τι ανέφερες για τον πελάτη μου, συνέχισε ο δικηγόρος, ήταν προϊόν συναλλαγής με τις ανακριτικές αρχές.

Σε παρέμβαση του στις αναφορές του συνηγόρου υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου, ο Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος, είπε ότι η κατηγορούσα αρχή ενεργεί πάντα έντιμα και ακέραια και πως αποτελεί δικαίωμα της να συναντά τους μάρτυρες κατηγορίας προκειμένου να εξετάσει την αξιοπιστία τους και πως αυτό θα πράξει και με τους υπόλοιπους μάρτυρες που θα καλέσει στο δικαστήριο.

Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για τις 15, 17 και 19 Φεβρουαρίου.