Ίσως αρκετοί άνθρωποι να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, μα “ιστορικά” βρισκόμαστε σε μια εποχή που μεταβάλλονται τα πάντα γύρω μας, αλλάζοντας ριζικά τα όσα ξέραμε και σε κάθε επίπεδο. Φυσικά αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο, μα προς όφελος μιας καθεστηκυίας τάξης και μιας νέας οικονομικής δικτατορίας.
Οι αλλαγές αυτές επιφέρουν ριζικές μεταβολές στα πάντα και πόσο μάλλον σε μια ηλεκτρονική εποχή που η τεχνολογία, η επιστήμη, η πληροφορία, η προπαγάνδα, η καταστολή, ο έλεγχος και η οικονομία, χρησιμοποιούν τα σύγχρονα μέσα.
Νέοι ορισμοί για το τι θεωρείται “ηθικό” και “ανήθικο”, τι “νόμιμο” και τι μη “νόμιμο” και ένα συνολικό πλέγμα καταστάσεων που κάτω από το σύστημα των αστικών δημοκρατιών, δημιουργούν αυτό που κάποτε θεωρούταν επιστημονική φαντασία ενός μακρινού μέλλοντος και που θαυμάσια έχει αποδώσει η cyberpunk λογοτεχνία. Και με μια ανθρωπότητα που διαχωρισμένη σε κοινωνικές κάστες πλουσίων, λιγότερο πλουσίων και φτωχών χωρών, ζει τις δικές της ευδαιμονικές ψευδαισθήσεις, στις δικές της ορισμένες προδιαγραφές της κανονικότητας και του νόμιμου.
Εκτός και αν συμβεί κάτι άλλο που θα περιλαμβάνει ολική ανατροπή, το άμεσο μέλλον προδιαγράφεται απόλυτα δυστοπικό και απόλυτα ελεγχόμενο, ώστε κάθε παρέκκλιση να πατάσσεται άμεσα. Το πώς θα πράξει ο κάθε άνθρωπος, επαφίεται στην προσωπική του αντίληψη και συνείδηση, μα κρίνοντας από το σήμερα, τα πράγματα οδηγούν ολοταχώς στην δυστοπία.
Όσον αφορά το διαδίκτυο τώρα, και εκεί ισχύουν τα ίδια. Στο διαδίκτυο που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα πράγματα έχουν κριθεί και θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο πως κάθε μάχη και αγώνας για δικαιώματα και ελευθερίες σε αυτό είναι καταδικασμένα, είτε γίνονται για συμφέροντα ορισμένων εταιρειών, έναντι άλλων.
Έτσι – μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί, αν βρεθεί, κάποιο μέσο ελέγχου και καταστολής και για αυτό – η μόνη λύση, για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής (με ποιους μιλάμε, τι λέμε, τι σελίδες επισκεπτόμαστε, τι ακούμε, τι βλέπουμε κλπ), είναι η αποκεντρωμένη τεχνολογία. Δηλαδή τα P2P δίκτυα που οι περισσότεροι τα γνωρίσαν από τα torrents.
Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.
Συστήματα όπως το Gnutella και το Freenet (μα και το Usenet) αποτελούν παραδείγματα μιας μορφής υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων που λειτουργούν χωρίς την χρήση server, κάνοντας δύσκολο τον εντοπισμό τους, μα οι επιπλέον δυνατότητες που έχουν, η άνθησή τους πριν κάποια χρόνια, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, είναι ικανές να οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική εποχή χωρίς εξαρτήσεις.
Και είναι κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει και μπορεί να εφαρμοστεί.
Επειδή όμως η τεχνολογία προχωράει για όλους, ήδη νέες μορφές χρήσης του διαδικτύου έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς εταιρείες και με το “βάρος” να πέφτει στους χρήστες/ριες. Άλλωστε, ο διαμοιρασμός γινόταν ανέκαθεν ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους και όχι από εξουσίες ή εταιρείες.
Μια από αυτές τις τεχνολογίες που ξεχωρίζει είναι το ZeroNet.
Για το τι είναι αυτό, έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς σε προηγούμενό μας άρθρο: [Zeronet: Η νέα εποχή των web-sites χωρίς λογοκρισία και hosting ήρθε].
Επιγραμματικά, να αναφέρουμε πως είναι ένα Ανοιχτού Κώδικα λογισμικό που χρησιμοποιεί την κρυπτογραφία του Bitcoin και την τεχνολογία BitTorrent για να οικοδομηθεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ανθεκτικό στην λογοκρισία. Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να δημιουργήσει στατικές ή δυναμικές ιστοσελίδες στο ZeroNet και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να εξυπηρετούν επίσης τις ιστοσελίδες.
Αυτοί οι δικτυακοί τόποι θα μπορούν να παραμένουν οn-line, ακόμη και αν εξυπηρετούνται από μόνο ένα άτομο (peer). Όταν μια σελίδα ενημερώνεται (με νέα δημοσίευση), όλοι οι κόμβοι που εξυπηρετούν αυτόν τον χώρο (οι προηγούμενο επισκέπτες δηλαδή) θα λάβουν μόνο τις αθροιστικές αλλαγές που γίνονται στο περιεχόμενο του ιστοτόπου (δηλαδή την νέα δημοσίευση). Το γεγονός πως χρησιμοποιεί βάση δεδομένων SQL, καθιστά εύκολη την δυνατότητα δημιουργίας “βαριών” ιστοσελίδων. Και φυσικά δεν επιβαρυνόσαστε με έξοδα για hosting.
Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο και ήδη γνωρίζουμε, μέσω του p2p μπορούμε να έχουμε την οποιαδήποτε δικτυακή υποδομή και έτσι πλέον, έχουν προστεθεί chat, microbloging πλατφόρμα, κρυπτογραφημένη υπηρεσία mail, ενώ ο/η οιοσδήποτε/οιαδήποτε μπορεί να δημιουργήσει το δικό του/της blog με ελάχιστα κλικ. Και όπως πολύ σωστά σκεφτήκατε, μπορεί να κατεβάσει οπουδήποτε torrent ή και να παρακολουθήσει περιεχόμενο (πχ, ταινίες και σειρές), απ’ ευθείας, χωρίς να χρειάζεται κάτι άλλο.
Προσθέστε σε αυτά την υποστήριξη για TOR και VPN και πως είναι πολύ ελαφρύ, χωρίς να βαραίνει το σύστημά σας, ενώ τρέχει μέσα από μια καρτέλα στον browser σας. Ειλικρινά, πρόκειται για κάτι σπουδαίο που αν και ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα, έρχεται για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αδέσμευτο και ελεύθερο διαδίκτυο. Έτσι όπως δηλαδή, σχεδιάστηκε εξ’ αρχής να είναι, πριν το μολύνουν οι πολυεθνικές και οι e-μπάτσοι.
Εμείς δοκιμάζοντας την νέα του έκδοση, κάναμε τα εξής:
1. Δημιουργήσαμε blog.
2. Είδαμε μια ταινία και το τελευταίο επεισόδιο από μια δημοφιλή αμερικάνικη σειρά (κάνοντας χρήση του περιλαμβανόμενου Play που πολύ θα σας αρέσει).
3. Διαμοιραστήκαμε και κατεβάσαμε αρχεία.
4. Συνομιλήσαμε με chat και mail.
5. Βρήκαμε ένα σωρό ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε κάποιες σελίδες εντός του Zeronet.
και προφανώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.
Η χρήση του είναι πάρα πολύ εύκολη και μόλις ασχοληθείτε λίγο, θα σας είναι παιχνιδάκι. Θα πρέπει βέβαια να λάβετε υπόψιν σας πως βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και αυτό σημαίνει πως οι δυνατότητές του θα πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Ένα ακόμα σημείο που δεν έχει ολοκληρωθεί, αφορά την ανωνυμία. Με απλά λόγια, την παρούσα φάση, το Zeronet, δεν είναι εντελώς ανώνυμο (αναφερόμαστε στην χρήση του PLAY που αναφέραμε πιο πριν για παρακολούθηση ταινιών και σειρών), κάτι όμως που μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την χρήση του Tor ή με VPN [δείτε αναλυτικότερα]. Αυτό, επειδή το το ίδιο ZeroNet δεν αποτελεί παράνομη πλατφόρμα, μα το Play είναι πανομοιότυπο με οποιοδήποτε άλλο site P2P κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκύψουν νομικές συνέπειες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Kαι για να γίνει πιο σαφές, τι εννοούμε με το Play, είναι αυτό (ένα Popcorn-Time κοινώς):
[EDIT: Δεν δείχνει ταινίες πλέον, μα το απ’ ευθειας download-link του torrent, σε διάφορες ποιότητες].
ΒΑΣΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ZERONET
Κατ’ αρχάς να το θεωρείτε ασφαλές. Τα πάντα γίνονται με την τεχνολογία του Bitcoin και οι διευθύνσεις που δημιουργούνται είναι του τύπου ΒΙΡ32. Δεν χρειαζεται εγγραφή, mail, ούτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σας.
Δεν εγκαθιστάτε κάποιου είδους λογισμικό στον υπολογιστή σας και τίποτα δεν τρέχει σε κάποιον τρίτο server.
Στο κεντρικό του πρόθυρο, έχει τις βασικές επιλογές, για mail, συνομιλία, δημιουργία blog και forum (στο στυλ του Reddιt).
Αρκεί να πατήσετε το εικονίδιο που θέλετε και να τα ενεργοποιήσετε. Προφανώς, σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα nick-name:
ΒΑΣΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ZERONET
Κατ’ αρχάς να το θεωρείτε ασφαλές. Τα πάντα γίνονται με την τεχνολογία του Bitcoin και οι διευθύνσεις που δημιουργούνται είναι του τύπου ΒΙΡ32. Δεν χρειαζεται εγγραφή, mail, ούτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σας.
Δεν εγκαθιστάτε κάποιου είδους λογισμικό στον υπολογιστή σας και τίποτα δεν τρέχει σε κάποιον τρίτο server.
Στο κεντρικό του πρόθυρο, έχει τις βασικές επιλογές, για mail, συνομιλία, δημιουργία blog και forum (στο στυλ του Reddιt).
Αρκεί να πατήσετε το εικονίδιο που θέλετε και να τα ενεργοποιήσετε. Προφανώς, σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα nick-name:
Στην αριστερή μαύρη side-bar του, θα βρείτε κάποιες επιλογές που για την ακρίβεια είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος στην κορυφή: “Connected sites”. Οι σελίδες δηλαδή που είναι συνδεδεμένες. Πατήστε επάνω στο: “ZeroName”, για να σας εμφανίσει μια ακόμα λίστα τους, που με κλικ στην κάθε μια, οδηγήστε στο περιεχόμενό της και την ενεργοποιείτε:
Στην επάνω αριστερή γωνία, εκεί που λέει: “Hello ZeroNet_” θα δείτε τρία κουμπάκια. Εκεί έχει ορισμένες επιλογές, για την ταξινόμηση των sites, την ανανέωσή τους, την έξοδο από το ZeroNet και την ενημέρωση για νέες εκδόσεις.
Το ίδιο και στα sites πιο κάτω, που δίνει κάποιες σαφείς επιλογές (ταξινόμηση, bookmark, κλωνοποίηση, να το σταματήσετε και το διαγράψετε από την λίστα):
Blog, μπορείτε να δημιουργήσετε, κάνοντας κλικ στο μενού της επιλογής: “ZeroBlog” και επιλέγοντας: “clone”. Πατήστε επάνω στο “Congratulations!”, ώστε να προχωρήσετε (πατώντας το μπλε κουμπάκι “Sign in as”, στο επόμενο παράθυρο, για να οδηγηθείτε στην σελίδα ασφαλούς αυθεντικοποίησης. Φυσικά, η επιλογή για πρόσβαση στο blog σας, θα προστεθεί στην αριστερή στήλη).
Δεν αρκούν όμως αυτά στην παρούσα φάση, μα αναλυτικές οδηγίες και για την δημιουργία site, μπορείτε να δείτε στην προηγούμενη παρουσίασή του.
Σε κάθε περίπτωση, στην δεξιά επάνω γωνία, υπάρχει ένα στρογγυλό γκρι κουμπάκι που αν το αγγίξει ο κέρσορας γίνεται μοβ. Πατώντας το, σε όποιο σημειο και αν βρισκόσαστε, σας επιστρέφει στο αρχικό παράθυρο του ZeroNet:
Δίπλα σε αυτό, υπάρχουν οι ενδείξεις που η πρώτη δείχνει πως είναι ανοιχτό το αντίστοιχο port του router σας για πρόσβαση στο ZeroNet και το δεύτερο αν είναι ενεργή η πρόσβασή σας μέσω TOR, ενώ σχετική ένδειξη θα έχει και αν κάνετε χρήση VPN.
Αυτή είναι η βασική του χρήση, έχει φυσικά διάφορα επί μέρους στοιχεία, τα οποία όμως είναι αυτονόητα και σας πάνε βήμα-βήμα (περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σχετικό νήματου Reddit).
Μετάβαση στο PLAY:
Το PLAY, όπως αναφέραμε, είναι αυτό που κάνει ό,τι ακριβώς και το Popcorn-Time και άλλες streaming σελίδες. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο. Απλά, μεταβείτε σε αυτήν την διεύθυνση, ενώ φυσικά έχετε ενεργό το ZeroNet:
http://127.0.0.1:43110/1PLAYgDQboKojowD3kwdb3CtWmWaokXvfp/
και θα το βρείτε μπροστά σας, να φορτώνει και σε πολύ καλό χρόνο:
Για υπότιτλους, θα σας εξυπηρετήσει και η ταυτόχρονη χρήση του Subtitle Player.
Μετά την πρώτη σας μετάβαση σε αυτό, θα εμφανιστεί στην αριστερή στήλη, μπορώντας να το επιλέγετε όποτε θέλετε:
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ZERONET:
Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX και λογικά θα τρέξει και σε άλλα Unix-based λειτουργικά συστήματα. Όσον αφορά το OSX, η εγκατάστασή του μπορεί να γίνει μέσω του Homebrew.
Αν και το έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο, θα την επαναλάβουμε εδώ, πιο απλοποιημένη.
Η εγκατάστασή του δεν είναι δύσκολη και αναλυτικές οδηγίες, δίνονται στην σελίδα του στο Github, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα για Linux:
Κατ’ αρχάς, ανοίξτε τον Διαχειριστή Πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Software Manager, κλπ) της διανομής σας, κάντε αναζήτηση ένα-ένα, τα πιο κάτω και εγκαταστήστε τα:
msgpack-python και: python-gevent
Επίσης, σιγουρευτείτε πως έχετε εγκατεστημένο και το πακετάκι: “python-pip”. Αν όχι, εγκαταστήστε το και αυτό.
Αν θέλετε, αυτά, για συντομία, μπορείτε να τα κάνετε μέσω του τερματικού / κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια, τις ακόλουθες εντολές (ισχύουν για Ubuntu, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές, μα αντίστοιχα, αντί του apt-get, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το package-system της διανομής σας):
-
sudo apt-get update
-
sudo apt-get install msgpack-python python-gevent
-
sudo apt-get install python-pip
-
sudo pip install msgpack-python –upgrade
Τώρα, κατεβάστε το ZeroNet: [DOWNLOAD] (επάνω δεξιά που λέει: “Download ZIP“) και αποσυμπιέστε το μόλις κατέβει.
Ανοίξτε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο και διπλό κλικ στο αρχείο με τ’ όνομα: zeronet.py:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ελέγξτε πιο πριν αν είναι εκτελέσιμο, κάνοντας δεξί κλικ επάνω του, επιλέγοντας Ιδιότητες > Δικαιώματα και τικάρετε, στο πεδίο που λέει: “Εκτέλεση”, να επιτρέπεται η εκτέλεσή του σαν πρόγραμμα.
Αυτά, αν θέλετε, επίσης μπορείτε να τα κάνετε μέσω του τερματικού / κονσόλας σας (σε κάθε διανομή), με τις εντολές:
-
wget https://github.com/HelloZeroNet/ZeroNet/archive/master.tar.gz
-
tar xvpfz master.tar.gz
-
cd ZeroNet-master
-
zeronet.py
Για άλλες Linux διανομες ή χωρίς πρόσβαση root, κάντε τα εξής:
Ελέγξτε την έκδοση της python που έχετε στο σύστημά σας, με την εντολή:
Aν το αποτέλεσμα που θα επιστρέψει δεν είναι: Python 2.7.X, τότε δοκιμάστε την εντολή:
ή:
Στην συνέχεια, θα το κατεβάσετε:
python get-pip.py –user gevent msgpack-python
και τέλος, τρέξτε το:
Μετά, σε κάθε περίπτωση, ανοίξτε μια νέα καρτέλα στον browser σας και μεταβείτε στην διεύθυνση:
Αν όλα έχουν πάει καλά, θα βρεθείτε στην αρχική οθόνη του ZeroNet.
Για να μην κουράσουμε, θα επανέλθουμε για την χρήση του μέσω TOR ή VPN, μα εν’ τω μεταξύ, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις οδηγίες που δίνει στο wiki του.
Για να το εκκινείτε, μπορείτε να προσθέσετε το zeronet.py, στο μενού σας, ανάλογα το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείτε, κάντε το με αυτόν τον τρόπο.
Προσθέστε και την local διεύθυνσή του (http://127.0.0.1:43110/) στα bookmarks σας, σε ένα σημείο για να έχετε γρήγορη πρόσβαση και αυτό ήταν.
>>> η ιστοσελίδα του ZeroNet.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ZeroNet είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ για όλους μας. Αν και βρίσκεται ακόμα στην αρχή, είναι εμφανείς οι απεριόριστες δυνατότητές του. Βέβαια έχει πολύ δουλειά ακόμα, θα χρειαστεί συνεισφορές, αναφορές για bugs, μεταφράσεις, μα είναι βέβαιο πως κάθε νέα του έκδοση, θα έχει περισσότερα χαρακτηριστικά και θα γίνεται όλο και πιο απλό στην συνολική του χρήση.