Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σχετικά με την μόλυνση του νερού σε ποταμό κοντά στο χωριό Σία, από μεταλλείο.
“Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) είχε και στο παρελθόν επισημάνει και υποδείξει ότι η περιοχή ρυπαίνεται από τα υπολείμματα του μεταλλείου. Έρευνες έχουν εντοπίσει τη ρύπανση στο νερό του ποταμού, στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα. Το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αποκατάστασης του περιβάλλοντος, επιδεινώνει την κατάσταση.
Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι ελέγχονται για ολιγωρία. Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας της φύσης και των ανθρώπων από τα υπολείμματα του μεταλλείου στη Σία. Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την αποκατάσταση του μεταλλείου. Η κατάσταση αυτή είναι απογοητευτική. Χρειαζόμαστε πραγματικά έργα ανάπτυξης, που να προστατεύουν το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά οι αρμόδιοι προφασίζονται έλλειψη πόρων.
Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαχωρίζουμε τη θέση μας από την τακτική του «ωχ αδελφέ» που ακολουθούν οι αρμόδιοι. Ζητούμε άμεσο σχεδιασμό και εκτέλεση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, των πολιτών από την ρύπανση που προκαλεί το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο στη Σια (όπως και όλα τα μεταλλεία της Κύπρου)”.