Η άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν οδήγησε στη διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, κράτησε όμως ζωντανή την προσπάθεια με την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το γεγονός ότι η συζήτηση κατέληξε να περιστρέφεται γύρω από τα ΜΟΕ και τα οδοφράγματα είναι ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει από τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Το ΑΚΕΛ εκτιμά μεν τη σημασία που μπορεί να έχουν τα ΜΟΕ, επιμένει όμως ότι η επικέντρωση πρέπει να είναι στην συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, με κατοχυρωμένες όλες τις συγκλίσεις και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες των εναπομείναντων θεμάτων. Η αταλάντευτη εμμονή σε αυτή τη βάση και πλαίσιο είναι και η απάντηση στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για «κυριαρχική ισότητα» και λύση δύο κρατών, που είναι θέσεις εκτός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επικίνδυνες για το μέλλον του λαού μας. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν και πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, που να καταδεικνύουν ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι επωφελείς για όλες τις πλευρές.
Η απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό δεν πρέπει να οδηγεί τον λαό μας σε παραίτηση κι εγκατάλειψη του στόχου της λύσης, δεν πρέπει να οδηγεί σε συμβιβασμό με το κατοχικό-διχοτομικό στάτους κβο. Η λύση του Κυπριακού, η απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας, είναι όρος και προϋπόθεση για το μέλλον των επερχόμενων γενιών στον τόπο μας.