Αιμιλιανίδου: Η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι η ουσιαστική πολιτική που εφαρμόζουμε τα τελευταία 3 χρόνια

Γραπτή δήλωση της Υπουργού Εργασίας. Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου

Αναφορικά με σημερινή τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ εν σχέση με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης και τις σχετικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για την κοινωνική ανισότητα, αναφέρω τα ακόλουθα:

Η προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι η ουσιαστική πολιτική που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια την οποία, μάλιστα, εφαρμόζουμε στην πράξη και όχι με συνθήματα, με μια σειρά από πολιτικές που υλοποιούμε από της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Είναι γνωστές οι συνθήκες μέσα από τις οποίες αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, καθώς η κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα στην οποία αναφέρεται σήμερα το ΑΚΕΛ είναι απότοκο της πενταετίας 2008-2013 κατά την οποία η ανεργία εκτινάχθηκε από το 3,5% στο 15% και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν σημαντικά.

Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από αυτές τις συνθήκες, και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε ύψιστη προτεραιότητα η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ώστε να στηριχθούν με ουσιαστικό τρόπο οι πολίτες που είχαν ανάγκη στήριξης.

Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Ιούλιο 2014, ενός κοινωνικού μέτρου από το οποίο στηρίζονται 35.100 οικογένειες (59.000 πρόσωπα) εκ των οποίων 11.500 δεν είχαν καμία στήριξη προηγουμένως, αποτελεί μία μόνο έκφανση της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση με ένα προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 860 εκ. ευρώ ετησίως.

Με την εφαρμογή της νομοθεσίας που προνοεί για την παροχή ΕΕΕ, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παροχής κρατικής στήριξης σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν κάποια περιουσία, εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα και αυτοεργοδοτούμενους, ενώ στην περίπτωση μονογονιών, βάσει της νομοθεσίας, το ποσό της διατροφής λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα μόνο όταν πραγματικά παρέχεται από τον άλλο γονέα, όταν στις νομοθεσίες που εφαρμόζονταν πριν το 2014 κρατική στήριξη παρεχόταν σε όσους δεν είχαν ούτε ένα ευρώ ακίνητη περιουσία πέραν της οικίας τους, ενώ σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα παρέχεται σε όσους πέραν της οικίας τους έχουν ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις €100.000 ή ακόμα και τις 200.000 ευρώ σε περίπτωση που είναι υποθηκευμένη ή με επικαρπία.

Για πρώτη φορά παρέχεται επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας σε τόσο μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων, αναπήρων και παιδιών ευάλωτων οικογενειών, ενώ η αξιολόγηση των αναγκών πραγματοποιείται με αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, παρόλη την οικονομική στενότητα, η παρούσα Κυβέρνηση από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχει μειώσει το ποσό οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής και δεν έχει αλλάξει οποιοδήποτε κριτήριο προς το αυστηρότερο, παρά μόνο προς το ευνοϊκότερο για τον πολίτη. Εφαρμόζοντας όμως σωστό έλεγχο μέσω του Μητρώου Κοινωνικών Παροχών που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε έχουμε πετύχει το στόχο της πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης αφού τα επιδόματα τα λαμβάνουν εκείνοι που πραγματικά τα δικαιούνται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατορθώσαμε μέσω της συνετής διαχείρισης, να προσφέρουμε και νέες παροχές, όπως για παράδειγμα το επίδομα διακίνησης σε νεφροπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε τακτική βάση, ώστε να καλυφθεί το σημαντικά αυξημένο κόστος διακίνηση που αντιμετωπίζουν από και προς τα νοσοκομεία. Ανακοινώσαμε την έναρξη διαλόγου με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για αναθεώρηση και της νομοθεσίας που προνοεί για την παροχή επιδόματος τέκνου έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παιδιών της οικογένειας κατά την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Πέρα όμως από την παροχή επιδομάτων, για εμάς ως Κυβέρνηση, η ορθή κοινωνική πολιτική είναι εκείνη που έχει ως βασικό στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προκηρύξει και υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό 99 εκ. ευρώ, από τα οποία επωφελήθηκαν πέραν των 20.000 ανέργων. Ως αποτέλεσμα των θυσιών του λαού αλλά και των ορθών πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με βάση τα τελευταία στοιχεία, τόσο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Eurostat, η ανεργία μειώθηκε περί το 12,1% και συνεχίζει η καθοδική της πορεία. Δεν εφησυχάζουμε, καθώς βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αλλά αναγνωρίζουμε ότι η χώρα βρίσκεται στον ορθό δρόμο.

Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω κατοχύρωση εργατικών δικαιωμάτων, για πρώτη φορά θεσπίσαμε με νόμο την πενθήμερη εργασία στα γενικά καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς επίσης τις ετήσιες αργίες και άλλα εργατικά δικαιώματα, όταν επί χρόνια οι εργαζόμενοι σε αυτά τα επαγγέλματα δεν είχαν καμία νομοθετική προστασία για τα θέματα αυτά.

Έχουμε επίσης ολοκληρώσει ένα άλλο σημαντικό νομοθέτημα, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της αδήλωτης εργασίας. Βάσει της νέας Νομοθεσίας που κατατίθεται σύντομα, προνοούνται αυστηρότατες ποινές και διοικητικά πρόστιμα για τους παρανομούντες, καθώς και η δημιουργία Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών, έτσι ώστε με ένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου να προχωρούμε σε στοχευμένες επιθεωρήσεις για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία και η παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θέλω να επαναλάβω ότι για την Κυβέρνηση, η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, αποτελούν τις πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζουμε από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε.