Ο Κύπρος Έλληνας, μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2018, κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.
Ο κ.Έλληνας ανέφερε μεταξύ άλλων στην αρχική του τοποθέτηση ότι ο Συνεργατισμός ήταν έτοιμος από τον Μάη του 2017 για είσοδο στο χρηματιστήριο. Αναφροικά με την αύξηση κεφαλαίων έγινε νύξη είπε σε επαφή κλιμακίου της τράπεζας με τον τότε Πρόεδρο (Ταουσιάνη), Μάιο 2017. Η νύξη αφορούσε πιθανή αύξηηση κεφαλαίων. Αυτό μας είχε ειπωθεί. Επίσημα δεν είχαμε αύξηση προβλέψεων άρα αύξηση κεφαλαίων που θα κάναμε εμείς έτσι κι αλλιώς.
Ο Κύπρος Έλληνας είπε ότι υπήρχε πίεση για ιδιωτικοποίηση. Ως μέλος Επιτροπής ΜΕΧ έβλεπα ποιότητα χορηγήσεων και το τι διαγραφές έπρεπε να κάνουμε για να διορθώσουμε κατάσταση. Υπήρχε πίεση από τον SSM.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει ιδιωτικοποίηση με 18 οντότητες. Η πίεση άρχισε με το κλείσιμο των 18 ΣΠΙ τον Ιούνιο του 2017. Υπήρχαν στρεβλώσεις με αυτά τα 18 ΑΠΙ (Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα).
Χαρακτήρισε άδικες τις παραδοχές και τους υπολογισμούς του SSM που εκτόξευσαν τις ανάγκες του Συνεργατισμού στα 800 εκατομμύρια και αναφέρθηκε εκτενώς στους χειρισμούς των εποπτικών αρχών με στόχο να οδηγήσουν το Συνεργατισμό στη συμφωνία με την Ελληνική.
Είπε μάλιστα ότι ενώ η ΣΚΤ ήταν έτοιμη για εισδοχή στο Χρηματιστήριο από το Μάιο του 2017, ο SSM διαφώνησε και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, έγιναν επειδή οι επόπτες είχαν σαν προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ στην Κύπρο.
Τόνισε ότι δεν υπήρχαν συστήματα πρόσληψης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης. Δεν υποτιμώ το προσωπικό της Συνεργατικής αλλά αυτά τα πράγματα άρχισαν να γίνονται τα 3 τελευταία χρόνια.