Tο ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί λάθος, είναι το μισό!

O Paul Kazarian έχει μια αποστολή και δεν την εγκαταλείπει. Την Τρίτη το βράδυ, κάθεται στο λόμπι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Φρανκφούρτη. Την επόμενη μέρα θα αναλύσει στο συνέδριο του Economist αυτό που επιχειρεί να ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια: το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί λάθος και είναι πολύ χαμηλότερο από το επίσημο μέγεθος.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο και Πρόεδρο της Japonica Partners, όπως αναφέρει το capital, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναδιαρθρώσει το χρέος έξι φορές και έπρεπε να το έχουν υπολογίσει εκ νέου εδώ και πολύ καιρό. “Αυτά που συζητούν οι Θεσμοί σήμερα”, λέει, “δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτικά εφευρήματα.

Την άνοιξη του 2013, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και οι επενδυτές ετοιμάζονταν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα, ο 61χρονος Kazarian, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, το είδε ως ευκαιρία και δαπάνησε σχεδόν 3 εκατ. ευρώ για ελληνικούς τίτλους. Σήμερα, θεωρείται ο ιδιώτης επενδυτές με τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα στην κατοχή του.

Ο Kazarian εκτιμά ότι αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα για το δημόσιο χρέος, τότε δεν θα φθάνει στο 180% του ΑΕΠ αλλά μόλις στο 91% του ΑΕΠ.

Ο υπολογισμός του επενδυτή δεν στηρίζεται στην ονομαστική αξία του χρέους, που σύμφωνα με το ΔΝΤ αγγίζει τα 325 δισ. ευρώ, αλλά στη χρονική αξία των δανείων που λαμβάνει υπόψιν τα χαμηλότερα επιτόκια, την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής. “Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της σήμερα”, είπε και πρότεινε τη χρήση αριθμών που να αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα κι όχι πολιτικά σενάρια που τελικά έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις κεφαλαιαγορές και το μήνυμα του Kazarian ήταν ότι η Ελλάδα μπορεί να την κερδίσει.