Tα σενάρια εμπλοκής Ριμπολόβλεφ στην Μίλαν, η εμπειρία της Μονακό και οι τέχνες  

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος πιστεύει ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία στον χώρο των τεχνών και στο ποδόσφαιρο αφού μπερδεύονται χρήματα και συναισθήματα

Σε σενάρια εξαγοράς της ιταλικής Μίλαν ενέπλεξε τις προηγούμενες μέρες ο ιταλικός Τύπος τον 51χρονο Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Σύμφωνα με την Gazzetta Dello Sport, ο Ριμπολόβλεφ ο οποίος ως γνωστόν είναι ιδιοκτήτης της Μονακό και μάλιστα την οδήγησε από την δεύτερη κατηγορία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γαλλίας το 2017, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Μίλαν από τον περασμένο Μάρτιο και μπήκε σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη της Μίλαν Λι Γιονκχονγκ.

Ο Γιόνκχονγκ απέτυχε, ωστόσο, να αποπληρώσει το δάνειο που είχε πάρει από το αμερικανικό fund Elliot Management και οι μετοχές της Μίλαν πέρασαν υπό τον έλεγχο των Αμερικανών. Πάντως δεν αποκλείεται να επανέλθει ο Ριμπολόβλεφ. Θα ήταν χωρίς αμφιβολία μία σπουδαία εξέλιξη για την Μίλαν πιθανή εμπλοκή του Ρώσου επιχειρηματία. Άλλωστε, πολλοί χαρακτηρίζουν ως πρότυπο ποδοσφαιρικής ανάπτυξης το πλάνο που εφάρμοσε ο Ριμπολόβλεφ στην Μονακό. Τα τελευταία χρόνια οι Μονεγάσκοι βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν χρήμα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν ανταγωνιστικοί στο πρωτάθλημα, καταγράφοντας παράλληλα και πετυχημένες παρουσίες και στο Champions League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό περιοδικό Tatler φιλοξενείστην τελευταία του έκδοση αφιέρωμα – συνέντευξη στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, στο οποίο όμως δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της Μίλαν. Όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου για τις ανάγκες της συνέντευξης, ο Ριμπολόβλεφ εμφανίστηκε πολύ πρόθυμος να αναφερθεί εκτενώςστην εμπειρία του με το ποδόσφαιρο. Πάντως,δεν έκανε καμία αναφοράσε σχέδια εξαγοράς οποιαδήποτε άλλης ομάδας. Αντίθετα, μίλησε για την Μονακό και για τιςπολλές συμφέρουσες συμφωνίες μέσα από την πώληση ποδοσφαιριστών της Μονακό, με το συνολικό κέρδος να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Με χιουμοριστική διάθεση ο Ριμπολόβλεφ θυμήθηκε και τη σύγκριση από δημοσιογράφοτης πώλησης ποδοσφαιριστών της Μονακό για 400 εκατομμύρια, με την πώληση από τον Ρώσο επιχειρηματία τον Νοέμβριο του 2016 του πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvator Mundi» για το ποσό – ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων ευρώ. Η ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον προπονητή της Μονακό Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν ποιον… Λεονάρντο προτιμούσε ο πρόεδρος της Μονακό μεταξύ Ζαρντίμ και Ντα Βίντσι.

Ο Ριμπολόβλεφ εξέφρασε την άποψη, μιλώντας στον δημοσιογράφο του Tatler, ότι υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στο ποδόσφαιρο και στον χώρο των τεχνών, υπό την έννοια ότι και στους δύο χώρους τα χρήματα και τα συναισθήματα μπερδεύονται, με την υποσημείωση ότι εκεί που μπερδεύονται τα χρήματα και τα συναισθήματα, υπάρχουν ανειλικρινείς άνθρωποι. Βεβαίως, όπως επεσήμανε ο Ριμπολόβλεφ, δεν είναι όλοι στον χώρο των τεχνών ανειλικρινείς. Υπάρχουν και επαγγελματίες, ειλικρινείς άνθρωποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να αισθανθεί άνετα, παρατήρησε.

Συνεχίζεται η δικαστική περιπέτεια με τον Bouvier

Η συζήτηση με τον δημοσιογράφο του Tatler επικεντρώθηκε στην υπόθεση της εξαπάτησης της οικογένειας του Ρώσου επιχειρηματία από Ελβετό έμπορο τέχνης, με τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να μην διστάζει να ξεδιπλώσει τααισθήματά του μετά από αυτήν την περιπέτεια. «Η εκτιμώμενη απώλεια ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο περίπου. Πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι θα μπορούσε να ξεχαστεί», είπε χαρακτηριστικά για την υπόθεση αυτή στο περιοδικό ο επιχειρηματίας.

Θυμίζουμε ότι το όλο θέμα είναι στα δικαστήρια με τον Ρώσο επιχειρηματία να κατηγορεί τον Ελβετό σύμβουλο τέχνης Yves Bouvier για εξαπάτηση σε σχέση με την πώληση πινάκων των Πικασό, Ντα Βίντσι, Μοντιλιάνι, Κλιμπ και άλλων καλλιτεχνών.

Η νομική ομάδα του Ριμπολόβλεφ, επικαλούμενη συγκεκριμένα έγγραφα, υποστηρίζει ότι στην τεράστια υπόθεση απάτης σε βάρος του είχε εμπλοκή και ο οίκος Sotheby με χειραγώγηση τιμών. Όπως αναφέρει ο Ρώσος επιχειρηματίας, έχει υποστεί ζημιά ύψους €1.049.465.009. Ο Ριμπολόβλεφ συνεργάστηκε για περισσότερο από δέκα χρόνια με τον Bouvier και δημιούργησε μία μοναδική συλλογή από 37 έργα γνωστών καλλιτεχνών. Όπως καταγγέλλει, ο ίδιος πλήρωσε σχεδόν τα διπλάσια από όσα είχε διαπραγματευτεί ο Ελβετός σύμβουλος τέχνης με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των έργων τέχνης.

Ο Ριμπολόβλεφ δεν έκρυψε στη διάρκεια της συνέντευξης ότι τον ενοχλεί το όλο θέμα, σημειώνοντας ότι πρωτίστως στο μυαλό του πρόκειται για υπόθεση προδοσίας, προδοσίας μιας φιλίας και μετά είναι καιη οικονομική απώλεια. O επιχειρηματίας έχει μπει πλέον σε διαδικασία πώλησης των έργων αυτών, γιατί του θυμίζουν, όπως επισημαίνει, ότι έχει εξαπατηθεί. Στα πιθανά σχόλια ότι έχει αρκετά χρήματα και άρα δεν θα έπρεπε να τον νοιάζει, ο ίδιος αντιπαραβάλλει τη θέση ότι ακριβώς οι πλούσιοι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι για τα χρήματά τους.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος σημείωσε ακόμα ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα επικίνδυνο χαρακτηριστικό, αν και δεν μπορείς να ζεις χωρίς να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους, για αυτό θα πρέπει να βρεις της χρυσή τομή. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, είναι ρωσικό χαρακτηριστικό, όταν έχεις ένα φίλο να τον εμπιστεύεσαι απόλυτα, έστω και αν αυτό πιθανότατανα κρύβει κινδύνους.