Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική, «δεδομένου του ρίσκου περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και τις ελληνικές τράπεζες», προχώρησε τώρα, στην υποβάθμιση και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στην ίδια ακριβώς κλίμα, δηλαδή από «CCC+» σε «CCC», προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα την συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων, και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα με την αναθεώρηση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank, ή S&P διατήρησε το outlook (δηλ τις προοπτικές) τους σε «αρνητικό», και ήρε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το καθεστώς CreditWatch Negative, όπου βρίσκονταν από τις 30 Ιανουαρίου του 2015.
Κατά την εκτίμηση έγκυρων οικονομικών αναλυτών στην Αθήνα, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών «αντανακλά την επί τα χείρω αναθεώρηση σε «CCC» της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 10 Ιουνίου του 2015».
Όπως εξηγεί η Standard & Poor’s στην σχετική έκθεσή της, η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται διαρκώς, λόγω της διατήρησης των εκροών καταθέσεων.
Και εκτιμά επίσης ότι, λόγω της έκρυθμης και ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, είναι «αρκετά αυξημένη η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Τους τελευταίος μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει το 20% των συνολικών καταθέσεων, που αντιστοιχεί σε περίπου 35 δισ. ευρώ.
Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους και δανειστές της, κρίνεται ότι είναι επίσης ένας σημαντικό, επιβαρυντικός παράγοντας για την οικονομία, και η S&P προειδοποιεί, πως ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα δύναται να αντεπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της έως τον Σεπτέμβριο.
Κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η ποιότητα των τραπεζικών assets (στοιχεία ενεργητικού) θα επιδεινωθεί περαιτέρω, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Και το «αρνητικό» outlοοk τέλος, αντανακλά την πεποίθηση πως εάν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν την πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ΕLA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τότε άμεσα θα καταρρεύσουν.
Το ύψος του ELA, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 83 δισ. ευρώ, εξαρτάται από τις αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.