Rolf Wenzel: Ετοιμότητα της Τράπεζας Αναπτύξεως του ΣτΕ να στηρίξει οικονομικά τη λύση του Κυπριακού

Είμαστε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε τη χώρα στην περίπτωση επανένωσης, ώστε να καταστεί η επανένωση πραγματικά επιτυχής, τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Rolf Wenzel.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης της Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στις 15-17 Ιουνίου, ο κ. Wenzel ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Κύπρου για την πρόσκληση και τη φιλοξενία της ετήσιας Συνόδου.

Η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1956 από οκτώ χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Τουρκία, η Τράπεζα έχει τώρα 41 χώρες μέλη. Η Κύπρος έγινε μέλος το 1962. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί κοινωνικά έργα, τα οποία παρέχουν, μεταξύ άλλων, οικονομική στέγαση σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αναζωογονούν τις αστικές και αγροτικές περιοχές, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των φυσικών και οικολογικών καταστροφών, στηρίζουν τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας και διευκολύνουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων.

Από την ένταξη της Κύπρου στον Οργανισμό, η Τράπεζα έχει έντονη δραστηριότητα στο νησί, στηρίζοντας διάφορα έργα κοινωνικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα έχει παραχωρήσει στην Κύπρο δάνεια ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη κοινωνικών έργων στη χώρα.

«Η αποστολή μας είναι η στήριξη έργων που έχουν κοινωνική αξία και αυτό μας διαφοροποιεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Είμαστε Τράπεζα Κοινωνικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτούμε έργα κοινωνικής ανάπτυξης», επεσήμανε. Ο κ. Wenzel αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπογραφή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017, για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου για την επέκταση και τον εκμοντερνισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, ούσα η πρώτη και για πολλά χρόνια ο μοναδικός οργανισμός χρηματοδότησης για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η κοινωνική αποστολή της Τράπεζας τη διαχωρίζει από τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς χρηματοδότησης, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση και τη στήριξη της κοινωνική συνοχής στην Ευρώπη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Τράπεζα δανείζει χρήματα μόνο σε χώρες της Ευρώπης και μόνο ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να γίνουν μέλη της.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εν εξελίξει συνομιλίες για την επανένωση του νησιού. «Πιστεύω ότι εάν αυτό επιτευχθεί, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τις κοινότητες του νησιού. Εξέφρασα εκ νέου στους αξιωματούχους της Κυβέρνησης και τους πολιτικούς στην Κύπρο ότι η Τράπεζα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη χώρα σε περίπτωση επανένωσης, με στόχο να καταστεί η επανένωση πραγματικά επιτυχής. Παρά τα κόστη που εμπερικλείει η επανένωση, πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως τα θετικά οφέλη είναι ξεκάθαρα πολύ περισσότερα», τόνισε.

Επιπλέον, μιλώντας για τα κοινωνικά έργα που χρηματοδοτεί η Τράπεζα, ο κ. Wenzel είπε ότι ο στόχος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, σε μια περίοδο που παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανεργίας και μεταναστευτικών ροών.

Ερωτηθείς εάν είχε συναντήσεις με παράγοντες στην Κύπρο σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας πιθανής λύσης του Κυπριακού από την Τράπεζα, ο κ. Wenzel είπε ότι είχε συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους και τεχνοκράτες, όπως για παράδειγμα με τον Δήμαρχο της Λευκωσίας, με τον οποίο συζήτησαν τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, την ανακαίνιση κτηρίων, κτλ. Παράλληλα, είχε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συναντήθηκε με ειδικούς σε θέματα τουρισμού. «Στηρίζουμε τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κυπριακή οικονομία, παρέχοντας πρόσβαση σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού. Ειδικοί από τον Οργανισμό μας θα επισκεφτούν ορισμένα από αυτά τα έργα και θα συζητήσουν με τους συνεργάτες μας σχετικά με το πώς αξιολογούν τη χρήση της στήριξής μας», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι, μέσα από συζητήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, καταβάλλεται προσπάθεια εντοπισμού νέων έργων, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα. Εξέφρασε δε τη βούληση του Οργανισμού να συζητήσει νέα έργα, ευχόμενος αυτά να αναπτυχθούν σύντομα σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Κληθείς να πει εάν είχε συγκεκριμένες επαφές αναφορικά με τη χρηματοδότηση της λύσης στην Κύπρο και εάν η Τράπεζα έχει ετοιμάσει έκθεση ή εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος και τα οφέλη της λύσης, ο Διοικητής της Τράπεζας αναφέρθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της EBRD στην Κύπρο, με τη συμμετοχή διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών. Επεσήμανε ότι συζητήθηκαν οι ανάγκες που θα χρειαστεί να καλύψει η διεθνής κοινότητα και η ίδια η χώρα, τονίζοντας ότι ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα οφέλη από την επανένωση της Κύπρου θα είναι πολλαπλά, ειδικότερα όσον αφορά στις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, του τουρισμού και των επενδύσεων, για παράδειγμα για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα είναι σε ετοιμότητα να χρηματοδοτήσει έργα στην Κύπρο. Εναπόκειται, σημείωσε, στις δύο κοινότητες να υποδείξουν τι ακριβώς χρειάζεται για την ανάπτυξη έργων.