Rebranding στην Παιδεία και «συνδικατο-εργοδοτισμός»

Αντί να κοιτούν τον ουρανό κοιτούν το…δάκτυλο στην Παιδεία.

Τομέας που βαθμιαία τείνει να χάσει και το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας με ευθύνη αυτών που έπρεπε να την υπηρετούν, εργοδοτών και εργοδοτουμένων. Θύματα οι μαθητές, οι τσέπες των απλών βιοπαλαιστών γονέων και κυρίως η ίδια η πατρίδα.

Οι μαθητές καταδικάζονται σε αποτυχία. Οι εργαζόμενοι μη συνδικαλιζόμενοι γονείς καταδικάζονται με αναρίθμητα έξοδα στα φροντιστήρια. Η πατρίδα καταδικάζεται με νεολαία άβουλη, άτολμη και με νοοτροπία «κρύψε να περάσουμε». Υπουργείο, Σύνδεσμοι Γονέων και Εκπαιδευτικές οργανώσεις, περί άλλων τυρβάζουν. Οϊμέ.

Πιάνουμε πάτο…

Το μορφωτικό επίπεδο στη δημόσια εκπαίδευση έχει πιάσει κυριολεκτικά πάτο. Πριν καν στεγνώσουν τα τόσο ενδεικτικά αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων – με βάσεις υπό το μηδέν – και μόλις άρχισε η νέο σχολική σεζόν, Υπουργείο, Εκπαιδευτικοί και Σύνδεσμοι Γονέων φροντίζουν να μας υπενθυμίζουν πόσο λάθος βαδίζουμε. Και κυρίως το γιατί τα αποτελέσματα κάθε χρόνο είναι χειρότερα. Για αυτό χρειάζεται ένα ολικό rebranding στην Παιδεία, μαθητοκεντρικές αντιλήψεις και προσήλωση στο στόχο και όχι τα επιδόματα και δικαιώματα των λειτουργών του τομέα.

Από υποσχέσεις άλλο τίποτα…

Κάπου εδώ θα ήταν φρόνιμο να θυμόμαστε το συμβόλαιο του Προέδρου και της Κυβέρνησης του με τους πολίτες, όπως διαμορφώθηκε μόλις πέρσι τον Φεβρουάριο.

Έλεγε λοιπόν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης.

«Στόχος μας, στην επόμενη πενταετία, να ολοκληρώσουμε την πλήρη ψηφιοποίηση τόσο της διοίκησης των σχολείων όσο και της διδακτέας ύλης, μέσα από τη δημιουργία ενός προηγμένου πληροφοριακού συστήματος το οποίο παράλληλα θα διευκολύνει την επικοινωνία, θα βελτιώσει τη διαχείριση των πληροφοριών και θα πετύχει τον αυτοματισμό των διαδικασιών.

Επιδίωξή μας ακόμη, η επίτευξη της παιδαγωγικής και διοικητικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων για την αποτελεσματικότερη και πιο άμεση διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών τους, καθώς και ο εκ βάθρων εκσυγχρονισμός του θεσμού των Σχολικών Εφοριών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων και διασφάλιση της χρηστής διοίκησης.».

Αλήθεια; Ουάου!!!