Politico: Η επιστροφή των lockdown – Ετοιμαστείτε για έναν ατελείωτο χειμώνα κορωνοϊού

Για τη νέα κανονικότητα, που δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, μιλά δημοσίευμα του Politico, επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός έχει επιστρέψει δυναμικά σε όλη την Ευρώπη. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με εμβολιασμένους και μη, ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί και αν οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίξουν, οι επισκέπτες θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες.

Μετά από αρκετούς μήνες άρσης των περιορισμών, που προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, οι άνθρωποι είδαν πώς έμοιαζε η «ζωή με τον ιό» και δεν τους άρεσε. Έτσι επιβλήθηκαν και πάλι νέα μέτρα για τον κορονοϊό: υποχρεωτική χρήση μάσκας και lockdown, ακόμη και σε περιοχές με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, για να αποφευχθεί η καταστροφή τους χειμερινούς μήνες. Ούτε αυτά αρέσουν στον κόσμο.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ιατρικά θαύματα, αλλά δεν είναι αλάνθαστα. Και με την επικράτηση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Delta, τους σχετικά χαλαρούς περιορισμούς και τις μεγάλες μειονότητες του πληθυσμού που δεν εμβολιάζονται, η πανδημία επανέρχεται με σφοδρότητα σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη Γερμανία και άλλες χώρες, όπου ο κορονοϊός σαρώνει αλλά και στη χθεσινή έκκληση του ECDC για νέα μέτρα στην Ευρώπη.

Το τελευταίο κύμα της πανδημίας είναι μια υπενθύμιση, λένε οι ειδικοί ότι δεν έχουμε ιδέα πότε θα μπορέσουμε και πάλι να συνυπάρξουμε σε κοντινές αποστάσεις χωρίς μάσκες. «Κάθε φορά που αίρουμε τα μέτρα, ο ιός μαθαίνει πώς να μας εξαπατά» λέει χαρακτηριστικά ο Walter Ricciardi, κορυφαίος σύμβουλος του ιταλικού υπουργείου Υγείας. Με την παραλλαγή Δέλτα να είναι πολύ πιο μεταδοτική, ούτε τα εμβόλια ούτε η κοινωνική απόσταση μπορούν να κάνουν τη δουλειά από μόνα τους. «Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα μαζί με ορθολογικό τρόπο, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στην κανονικότητα, τουλάχιστον σύντομα» προσθέτει ο Ricciardi. «Θα πρέπει να περάσουμε τα επόμενα δύο, τρία χρόνια έτσι, ξέρετε, με μια σειρά πανδημικών κυμάτων».

Η επιστροφή των lockdown
Η Αυστρία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απέδειξε ότι οι μέρες του εγκλεισμού στο σπίτι δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέβαλε lockdown 10 ημερών όχι μόνο για να σώσει το σύστημα υγείας αλλά για να παρακινήσει τους Αυστριακούς – το ένα τρίτο των οποίων αρνούνται να εμβολιαστούν – να επανεξετάσουν τις επιλογές τους. Αν οι πολίτες στη χώρα δεν εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία, η εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Εμβολιασμένοι αλλά όχι «ασφαλείς»
Είναι σαφές ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα lockdown, αυτό εδώ είναι «κρύο ντους» για τους εμβολιασμένους, όπως είπε και ο δήμαρχος της Αντβέρπ, Bart de Wever.

Στον πυρήνα του προβλήματος της νέας έξαρσης της πανδημίας βρίσκεται ένα στατιστικό στοιχείο που μπορεί να φαίνεται παραπλανητικό: Περίπου το 70 % όσων βρέθηκαν πρόσφατα σε νοσοκομεία της Φλάνδρας ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό συμβαίνει αρχικά γιατί ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ανεμβολίαστων αλλά δείχνει επίσης ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη προστασία, ειδικά απέναντι στη μετάλλαξη Delta, και ότι η ανοσία έχει αρχίσει να φθίνει στη Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, φαίνεται ότι ακόμα και αν εμβολιάζονταν όλοι, υπάρχει κίνδυνος η πανδημία να εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους ή ευάλωτους.

Ο συνδυασμός του κρύου καιρού τον χειμώνα που κλείνει τους ανθρώπους μέσα με την έναρξη της εποχής της γρίπης (που μπορεί να υπερφορτώσει ένα σύστημα υγείας ακόμα και σε κανονικούς καιρούς) δημιουργεί μια συνταγή καταστροφής. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως — γι’ αυτό οι πολιτικοί καταβάλλουν τόση προσπάθεια προσπαθώντας να επεκτείνουν την εμβολιαστική κάλυψη.

Γκράφιτι με νοσοκόμα που φοράει μάσκα
Η νέα καθημερινότητα στις ευρωπαϊκές χώρες
Καθώς η Γερμανία επίσης έχει βάλει στο τραπέζι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ορισμένες περιοχές της χώρας ήδη επιβάλλουν μέτρα στους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ για τη χρήση των ΜΜΜ. Και έχοντας κατά νου ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν είναι αρκετός, οι χώρες αυστηροποιούν τα κριτήρια για τα «υγειονομικά πάσα» που απαιτούνται για την είσοδο σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και άλλες δραστηριότητες στις οποίες η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή ή λειτουργική.

Στην Ολλανδία, μια συμβουλευτική ομάδα εκτίμησε ότι σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 50% χαμηλότερος.

Ως απάντηση στη φθίνουσα ασυλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει να ενταχθούν οι αναμνηστικές δόσεις στο πιστοποιητικό COVID σε όλη την ΕΕ. Οι αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν μια νότα ελπίδας για ενίσχυση της ανοσίας αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα χάσουν την ισχύ τους μετά από μερικούς μήνες.