O Νικόλας εκτελεί παραγγέλματα του Αβέρωφ για τις κυβερνητικές εγγυήσεις προς τις Τράπεζες

 «Άλλαξε στάση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, με τη σκληρή γραμμή Βουλευτών να πιέζει Νικόλα»

Το Τραπεζικό οικοδόμημα που έκτισαν και «προστάτευαν» τόσα χρόνια Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος και εμείς όλοι επιδοτούσαμε με αρκετά δις όλα αυτά τα χρόνια, στην πιο δύσκολη στιγμή του τόπου σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) και τις οικονομικές συνέπειες ξεσκεπάστηκε ολοκληρωτικά, με βάση τις επίσημες δηλώσεις και των δυο αυτών κυρίων Αβέρωφ και Νικόλα, ότι οι Τράπεζες δεν έκαναν καμία απολύτως κίνηση για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αβέρωφ: «οι Τράπεζες είναι ανάλγητες, απαράδεκτες, προκλητικές, απαθείς και ένα σωρό άλλα επίθετα».

 Νικόλας: «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις Τράπεζες, είναι απαράδεκτες, προκλητικές, ακόμη δεν έκαναν κινήσεις και ένα σωρό άλλες κατηγορίες».

Όταν αυτοί οι δυο πολιτικοί άντρες αναφέρουν δημόσια όλα αυτά για τις Τράπεζες, σκεφτείτε πως νιώθει ο απλός κοσμάκης οπού αυτοί με τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους διαλύουν και την τελευταία πινελιά της μεσαίας τάξης.

Σκεφτείτε ότι στις 29/03/2020 μαζί χέρι χέρι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη (και οι τρεις απογοητευτικοί Συλλούρης, Γιωργάλλας και Παπαδόπουλος) ψήφισαν το δεύτερο καλύτερο μέτρο με την αναστολή δόσεων και υπήρχε τεράστια κατακραυγή του κόσμου για τη στάση των Βουλευτών, διότι ο κόσμος αν και φαίνεται θα κάνει χρήση της αναστολής των δόσεων άσχετα αν οι δόσεις μετατίθενται στο τέλος της δανειακής σύμβασης τους, στην πραγματικότητα προσδοκούσε την Παγιοποίηση δόσεων και τόκων, αφού ουσιαστικά όσοι έχουν δάνεια θα πληρώσουν τους τόκους σχεδόν δυο φορές και με αυτό κερδισμένες είναι μόνο οι Τράπεζες. Ο ανατοκισμός αν και στο συνολικό δανεισμό φυσικών και νομικών προσώπων δεν είναι μηδαμινός (διότι δεν έχουν όλοι δάνεια των €100.000 όπως το σενάριο που τουίταρε ο Διοικητής της ΚΤΚ κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου και ρητουίταρε ο Νικόλας Παπαδόπουλος), είναι άπλα για καμουφλάζ στα μάτια του κόσμου και για να δημιουργούν εντυπώσεις οι υποστηρικτές των Τραπεζών!

Σε μια άλλη εξέλιξη μετά από επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ κ. Πανίκου Λεωνίδου στις 28/03/2020 προς τον Πρόεδρο του Κόμματος και στα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναφέρει ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του νομοσχεδίου για τις Κυβερνητικές εγγυήσεις σας αποστέλλω γραπτώς όλες τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις μου για«…..να πετύχουμε να εισάξουμε θέματα που κατά την άποψη μου, βρίσκονται στην κατεύθυνση της επαρκούς διαφάνειας, της τήρησης της αρχής της ισότητας και ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερόμενων δικαιούχων με βάση το νόμο. Επίσης με τις εν λόγω εισηγήσεις μου ενισχύουμε τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο από την Βουλή, ιδιαίτερα των αποφάσεων κατά και μετά την έκδοση του διατάγματος από τον Υπουργό. Περαιτέρω διαμορφώνουμε στη νέα σύνθεση της προβλεπόμενης Επιτροπής , καθώς επίσης παρέχουμε το δικαίωμα στον παραπονούμενο αιτητή που η αίτηση του απορρίφθηκε, να δικαιούται να προσφύγει σε κάποιο όργανο για επανεξέταση της αίτησης του».

Με αφορμή την πιο πάνω παρέμβαση του Λεωνίδου, στις 31/03/2020 στις 10 π.μ. έγινε μακρά συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, όπου στην ουσία με πρόταση του Βουλευτή Λεμεσού Παύλου Μυλωνά και επιμονή του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία άλλαξε το κλίμα, με αναθεώρηση της στάσης του ΔΗΚΟ για το νομοσχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων. Ε’ ξού και μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το ΔΗΚΟ προτείνει να απευθυνθεί το Κράτος σε απευθείας δανεισμό από άλλα εργαλεία όπως τον οργανισμό Pandemic Emergency Financing Facility (PEF) ή σε κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό εργαλείο.

Πρόταση που αρχικά βρήκε την αντίδραση του Νικόλα Παπαδόπουλου και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου οι οποίοι εμμένουν στις κυβερνητικές εγγυήσεις με κάποιες παραλλαγές, αλλά κατόπιν της αντίδρασης από τους πλείστους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υιοθετήθηκε η πρόταση Μυλωνά. Σημειώνουμε ότι ο Ζαχαρίας Κουλίας, ήταν πιο απόλυτος από όλους, «ο οποίος τόνισε ότι την τελευταία έκπτωση για τις Τράπεζες και τη δήθεν σταθερότητα της οικονομίας την έκανε πέρσι το καλοκαίρι με την πρόταση νόμου των εκποιήσεων».

Αυτούσια η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ στις 31 Μαρτίου 2020, αναφέρει:

————————————————————————————————————————————-

Δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ως έχει το ΔΗΚΟ και ζητά να αναβληθεί η συζήτηση του που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα, ζητά να διοχετευτεί ποσό 2 δις. ευρώ απευθείας στην οικονομία και όχι μέσω κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε τα εξής:

 «Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι ο δανεισμός ποσού ύψους €2 δισεκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευθούν απευθείας στην οικονομία, μέσω επιδομάτων και χρηματοδότησης, προς κάλυψη μισθών, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

 Αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση του Κράτους, να παρέμβει προκειμένου να περιορίσει τη διάρκεια και την ένταση του κύκλου της ύφεσης.

Συμφωνούμε πως ο δανεισμός και η χρηματοδότηση της αγοράς είναι κινήσεις αναγκαίες για την επιβίωση της οικονομίας, όμως η στήριξη της ρευστότητας μέσω του δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα με κρατικές εγγυήσεις, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

Γι’ αυτό, εισήγηση του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι να αναβληθεί η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή 3/04/2020.

Πάντως από έγκυρες πληροφορίες της Λαιμητόμος.com μαθαίνουμε ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ υπάρχουν οι έντονες απόψεις και αυτοί που τάχθηκαν ξεκάθαρα και δεν ψηφίζουν τις κυβερνητικές εγγυήσεις όπως είναι οι κκ.: Μυλωνάς, Κουλίας, Ορφανίδης και Πιττοκοπίτης (εκφράζοντας την πιο σκληρή γραμμή), Λεωνίδου, Μουσιούττας και Προκοπίου (εκφράζοντας πλέον αντίδραση για την απαθή συμπεριφορά και την αλαζονεία των Τραπεζών), ενώ Παπαδόπουλος και Ερωτοκρίτου χαρακτηρίζονται ως πιο δοτικοί προς τις Τράπεζες. Το ερωτηματικό είναι ο Βότσης ο οποίος αν και αρχικά υποστήριζε το πλαίσιο των κυβερνητικών εγγυήσεων με κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, φαίνεται να συστρατεύεται πλέον με το στρατόπεδο που ΔΕΝ θα στηρίξει το νομοσχέδιο των κυβερνητικών εγγυήσεων λόγω αγανάκτησης του για την αλαζονεία και την ασυδοσία των Τραπεζών.

Πάντως μια μουρμούρα για πισωγύρισμα επικρατεί αφού σε μήνυμα του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ ημερ. 3/04/2020 προς την Γραμματεία και τους Βουλευτές αναφέρει:

«Αγαπητοί Συναγωνιστές,

Έχω πληροφορηθεί πως η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για δανεισμό ύψους €1.5 δις για τις 14.4.20. Οι Κυπριακές τράπεζες δυστυχώς δεν μπορούν να δανείσουν περισσότερα στο κράτος λόγω concentration risk.

Την άλλη εβδομάδα θα λάβουν απάντηση για τα €500 εκ. που μας αναλογούν από τον ESM, δηλαδή, αν μπορούμε να τα πάρουμε ως απλό δάνειο (όπως ζητούν και άλλες χώρες), ή, αν θα πρέπει να υπογράψουμε μνημόνιο (με πιο περιορισμένους όρους από το 2013).

Σε ότι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το πρόγραμμα de minimis ισχύουν οι πάγιοι και γνωστοί κανόνες (και η γνωστή χρονοβόρα γραφειοκρατία).

Το ευρωομόλογο δεν περπατά λόγω αντιδράσεων της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα SURE μπορεί στην πορεία να μας προσδώσει μέχρι €200 εκ. καθώς αυτό μας αναλογεί με βάση το μέγεθος της συνεισφοράς μας στην ΕΕ (0.02%).

Αυτή είναι κατάσταση των πραγμάτων μέχρι στιγμής».

Όπως και να έχουν οι παρασκηνιακές διεργασίες και τα διάφορα πάρε δώσε…, αλλά και το τάξε μου τάξε μου…, δίνουν και παίρνουν. Το σίγουρο είναι ότι με αυτά όλα που συμβαίνουν για το θέμα άντλησης ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχείρησης μέσω του νομοσχεδίου των κυβερνητικών εγγυήσεων έπονται πολλά και διάφορα στα κόμματα διότι θα επικρατήσει η έκφραση φωνή λαού πάνω από το κομματικό καλό ή την κομματική πειθαρχία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι υπέρ των Τραπεζών»! Ας μην ξεχνούμε ότι οι Βουλευτικές του 2021 δεν είναι μακριά και ο κόσμος θα θυμάται τι έπραξε ο καθένας!

Μια πρώτη ένδειξη θα έχουμε στην επόμενη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και σίγουρα στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής που σήμερα είναι προγραμματισμένη για  την ερχόμενη Παρασκευή 10/04/2020.

Παρατίθενται το τελικό  νομοσχέδιο και το σχετικό διάταγμα ως έχουν μέχρι σήμερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

νομοσχέδιο Κυβερνητικών εγγυήσεων

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 13)

διάταγμα για νομοσχέδιο Κυβερνητικών εγγυήσεων

Πολιτικό ρεπορτάζ, Μαριλένα Χρίστου

Check Also

«Όταν το πρόβλημα υπάρχει σε ζωτικά θεσμικά όργανα τότε αυτό αποτελεί δείγμα της κοινωνίας…»

Share Twitter Ο Ακαδημαϊκός και Δικηγόρος Δρ. Ανδρέας Μασούρας σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της …

Με «πλάτες» Συλλούρη – Σωκράτους, συνεχίζουν να αμείβονται

Share Twitter Στη Βουλή, όποιος αφυπηρετήσει και έχει «πλάτες» τον Συλλούρη και τον Σωκράτους, συνεχίζει …