M. Ανατολή: Πνίγηκε στο αίμα η Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και η ρίψη ρουκετών από πλευράς Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ συνεχίζονται και σήμερα, καθώς η επιχείρηση του ισραηλινού κράτους κατά ριζοσπαστικών οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον παλαιστινιακό θύλακα εισήλθε στην έβδομη ημέρα της.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι 172 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης, την περασμένη Τρίτη.

Το Ισραήλ σημειώνει ότι περίπου 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα στο ίδιο διάστημα.

Ισχυρίζεται επίσης ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο παλαιστινιακό αεροσκάφος κοντά στο Ασντόντ τη Δευτέρα το πρωί.

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις οικίες τους στη βόρεια Γάζα, μετά από προειδοποίηση των Ισραηλινών.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε προειδοποιητικά φυλλάδια από αέρος στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, σημειώνοντας ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις, ώστε οι άμαχοι να καλυφθούν.

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με την Λωρίδα της Γάζας, με μια χερσαία επέμβαση να θεωρείται πιθανή.

Ισραηλινοί κομάντο προέβησαν την Κυριακή στην πρώτη επιχείρηση από εδάφους, επιτιθέμενοι σε σημείο από το οποίο εκτοξεύονταν ρουκέτες, εντός Γάζας.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 17.000 Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ζητήσει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του.

Το πρωί της Δευτέρας επλήγησαν τρεις εγκαταστάσεις όπου ασκούνται νεαροί μαχητές και ανήκουν στο στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, εντός της πόλης της Γάζας.

Ρουκέτες κατά του Ισραήλ συνεχίζουν να εκτοξεύονται και από τον νότιο Λίβανο, με το Τελ Αβίβ να απαντά με πυρά πυροβολικού.

Μία εκ των ρουκετών από τη Γάζα έπληξε σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος τροφοδοτεί την ίδια τη Γάζα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα 70.000 Παλαιστίνιοι να μείνουν στο σκοτάδι, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα στο Κάιρο για να συζητήσουν την πορεία της κρίσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το 77% των θυμάτων στη Γάζα είναι πολίτες.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία βασίζονται σε πηγές της Χαμάς και δεν είναι αξιόπιστα.

Ο συνταγματάρχης Λέρνερ, εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σημείωσε, μιλώντας στο δίκτυο BBC, ότι η χώρα του ματαίωσε συγκεκριμένα πλήγματα, από φόβο για τη ζωή αμάχων Παλαιστινίων.

Στόχος μας είναι αποκλειστικά μαχητές της Χαμάς και «τρομοκρατικά κέντρα», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, συμπεριλαμβάνοντας και τις οικίες ανώτερων αξιωματούχων της εξουσίας της ισλαμιστικής οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν θέλουμε να πλήξουμε αμάχους στη Γάζα, ωστόσο οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι το να παραμένουν κοντά σε τρομοκράτες της Χαμάς και σε εγκαταστάσεις τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», αναφέρει ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Τουλάχιστον 800 Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Γάζα μέσω του συνοριακού σταθμού της Ερέζ με το Ισραήλ.

Την Κυριακή, ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών των αρχών ασφαλείας της Χαμάς, αρχηγείο και αστυνομικά τμήματα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι η χώρα του λυπάται για ατυχείς θανάτους αμάχων, «ωστόσο είναι η Χαμάς που φέρει ακέραια την ευθύνη γι’ αυτούς».

Τουλάχιστον τρεις Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ένοπλης αντιπαράθεσης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα από πλευράς Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, 1.260 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Γάζα.

Η Γαλλία καταδίκασε εκ νέου τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες, καλώντας ωστόσο το Ισραήλ να δείξει «αυτοσυγκράτηση», ώστε να αποφεύγονται απώλειες αμάχων.

EURONEWS
M. Ανατολή: O Νετανιάχου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ φθάνει εντός της ημέρας στο Ισραήλ, σε μια προσπάθεια μεσολάβησης ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε εκεχειρία και νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες, τις οποίες ακολούθησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, κλιμακώθηκαν μετά την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο και την εκδικητική απαγωγή και δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου, λίγες ημέρες μετά, στην Ιερουσαλήμ.

Ισραήλ και Χαμάς είχαν συγκρουστεί για οκτώ ημέρες και τον Νοέμβριο του 2012, πριν συνάψουν εκεχειρία.