L-καρνοσίνη κατά της γήρανσης

Ένα αμινοξύ το οποίο  δημιουργείται φυσιολογικά στο σώμα και ανακαλύφθηκε πάνω από 100 χρόνια πριν είναι η καρνοσίνη, ή L-καρνοσίνη και πιστεύεται ότι είναι ένα ισχυρό συμπλήρωμα αντι-γήρανσης.

Ερευνητές μόλις πρόσφατα άρχισαν να εξερευνούν τα οφέλη της καρνοσίνης που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τη γλυκοζυλίωση, μία από τις δύο κύριες διαδικασίες που προκαλούν συμπτώματα που σχετίζονται με την γήρανση του σώματος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοζυλίωση λειτουργεί μαζί με την οξείδωση για να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες, τα καταστροφικά άτομα οξυγόνου που βλάπτουν άλλα υγιή κύτταρα του οργανισμού. Ενώ η οξείδωση είναι ένα αποτέλεσμα της χρήσης του οξυγόνου στο σώμα, η γλυκοζυλίωση καθοδηγείται από τη χρήση της ζάχαρης του σώματος.

Η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης επιτίθεται στις πρωτεΐνες του σώματος και τις μετατρέπει σε προηγμένα τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης (AGEs). Καθώς τα AGEs συσσωρεύονται σε όλο το σώμα, παράγουν περισσότερες ελεύθερες ρίζες που σπάνε τους ιστούς, με συνέπεια βλάβες στο δέρμα, τα μάτια, το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα και τα ζωτικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι το ζαρωμένο δέρμα, η πνευματική εξασθένηση και άλλες επιπλοκές που συχνά συνδέονται με τη γήρανση.

Παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει μέχρι στιγμής φανεί να αντιστρέφει τη ζημιά που γίνεται από τη γλυκοζυλίωση, η L-καρνοσίνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης σε αρουραίους στο εργαστήριο. Σε μια μελέτη, η καρνοσίνη βρέθηκε πως βελτιώνει τη διάρκεια ζωής στα ποντίκια, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη φυσική εμφάνισή τους. Δεν είναι βέβαιο αν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν σε ανθρώπους που λαμβάνουν συμπληρώματα καρνοσίνης, αλλά οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρνοσίνη μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπινων κυττάρων.

Ορισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να παρατείνουν τη ζωή μέσα από θεραπείες για ολιστική υγεία, επισημαίνουν ότι, ενώ τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στην προστασία των πρωτεϊνών από τη ζημία που προκαλείται από τη ζάχαρη που σχετίζεται με τη γλυκοζυλίωση. Υποστηρίζουν τη χρήση των συμπληρωμάτων καρνοσίνης, μαζί με τα αντιοξειδωτικά για όποιον επιθυμεί να καταπολεμήσει τη βλάβη που προκαλείται από τη γήρανση.

Tα συμπληρώματα καρνοσίνης καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τοξικά μέταλλα, μια διαδικασία γνωστή ως αποσιδήρωση. Υπερβολικά επίπεδα προ-οξειδωτικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος και τοξικών βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το νικέλιο έχουν συνδεθεί με ένα πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ, του αυτισμού, του Πάρκινσον, της άνοιας, της ελλειμματικής προσοχής και της σχιζοφρένειας. Η συμπλήρωση με καρνοσίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτές τις διαταραχές.

Τα συμπληρώματα καρνοσίνης που λαμβάνονται από στόματος είναι κάτι σχετικά νέο και δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για την ουσία αυτή. Η κανονική δόση για τα οφέλη αντι-γήρανσης είναι 100 με 200 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα. Τέτοιες δόσεις έχουν αποτύχει να παράγουν οποιαδήποτε αναφορά σοβαρών παρενεργειών ή αντενδείξεις μέχρι σήμερα. Υπήρξαν κάποιες αναφορές για ενοχλητικές μυϊκές συσπάσεις με δόσεις πάνω από 1 γραμμάριο την ημέρα.

Μην συγχέετε την L-καρνοσίνη με την L-καρνιτίνη, ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται για να προστατεύσει την καρδιά και να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα συμπληρώματα δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο και εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς στο σώμα.

Η L-καρνοσίνη είναι διαθέσιμη σε τοπικές μορφές. Η τακτική χρήση της κρέμας και των τονωτικών καρνοσίνης για το δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της εμφάνισης του σκληρού δέρματος και να βελτιώσει τη γενική κατάσταση του δέρματος, καθώς και να αποτρέψει τα σημάδια της γήρανσής του.

Μια άλλη μορφή της καρνοσίνης που ονομάζεται Ν-acetylcarnosine διατίθεται σε οφθαλμικές σταγόνες. Αυτή η μορφή της καρνοσίνης δεν είναι για χρήση από του στόματος, καθώς δεν απορροφάται μέσω του στομάχου, αλλά έχει εμφανίσει κάποια αξιόλογα αποτελέσματα σε ασθενείς με καταρράκτη, μια κατάσταση που προκαλείται από την βλάβη των ελεύθερων ριζών στον φακό του ματιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταρράκτες εξαφανίστηκαν εντελώς και τα αποτελέσματα αυτά διατηρήθηκαν με την τακτική χρήση των σταγόνων.

Η καρνοσίνη έχει αντιμετωπιστεί ως το επόμενο σούπερ-αντιοξειδωτικό. Αν και η έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα καρνοσίνης είναι προκαταρκτική, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Εκείνοι που επιθυμούν να προσθέσουν ένα δυνητικά ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό τους κατά της γήρανσης έχουν λίγα να χάσουν: δεν έχουν αναφερθεί τοξικές επιδράσεις και τα συμπληρώματα είναι σχετικά φθηνά.