Kάθε 7 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη πεθαίνει από σακχαρώδη διαβήτη

Κάθε 7 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον πλανήτη πεθαίνει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ στην Κύπρο, μετά από έρευνα που έγινε το 2004, διαφάνηκε ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτό είναι περίπου 70 με 80 χιλιάδες, δηλαδή περίπου 10,3%.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει πως το 33% των ατόμων με διαβήτη στην Κύπρο δεν το γνωρίζει και η διάγνωση της ασθένειας γίνεται μετά από 4 με 7 χρόνια, κατά την έναρξη της ασθένειας.

Με αφορμή την πέμπτη και τελευταία χρονιά της καμπάνιας «Εκπαίδευση και πρόληψη του διαβήτη», η οποία πραγματοποιείται φέτος υπό τον τίτλο «Διαβήτης: Ας προστατεύσουμε το μέλλον μας», ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει πως «ο διαβήτης είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας του 21ου αιώνα και είναι μία μεταβολική ασθένεια που προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Όπως προσθέτει «υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι διαβήτη, ο τύπος 1, που παρουσιάζεται σε νεαρότερη ηλικία γι’ αυτό και ονομάζεται νεανικός τύπος και οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης.(10-15% των ατόμων με διαβήτη) και ο τύπος 2, που εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία και ονομάζεται διαβήτης ενηλίκων.

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σημειώνει πως ο διαβήτης συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες ασθένειες, που οδηγούν σε αναπηρίες μεταξύ των ενηλίκων (τύφλωση, ακρωτηριασμός), ενώ συμπληρώνει ότι «σε ολόκληρο τον κόσμο ξοδεύτηκαν 471 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη».

«Πολλές φορές ο διαβήτης μένει αδιάγνωστος και διαγιγνώσκεται αργά αφού έχουν ήδη γίνει εμφανείς οι επιπλοκές της Ασθένειας. 187 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 20-79 ετών ζουν με την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μπορεί να προληφθεί με ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής , που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή επιβαρυντικών συμπεριφορικών παραγόντων, όπως κάπνισμα και αλκοόλ», γράφει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τους κύριους παράγοντες, που συμβάλλουν στη δημιουργία του ΣΔ τύπου 2, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων αναφέρει πως είναι η παχυσαρκία, προσθέτοντας πως «371 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από διαβήτη και άλλα 280 εκατομμύρια βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια».