ISO 9001 και μικρές επιχειρήσεις…

*Της Αγγελικής Λοΐζου

Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς παγκοσμίως. Το 95% των επιχειρήσεων στον κόσμο είναι μικρέςή μεσαίες και πολλές χώρες εστιάζουν ιδιαίτερα σε αυτού του μεγέθους τις επιχειρήσεις για να ενδυναμώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη και να μειώσουν την ανεργία. Για αυτό το λόγο, τα διεθνή πρότυπα χρειάζεται να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον ίδιο βαθμό που βοηθούν τους μεγάλους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία στο σύνολο της.

Πιο συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα ωφελήματα από την απόδοση και την αποτελεσματικότητα που προσφέρει η εφαρμογή του προτύπου ISO 9001, το οποίο αναφέρεται στις απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται για την εφαρμογή ενόςσυστήματος διαχείρισης της ποιότητας. Το ISO 9001 είναι το πιο διαδεδομένο και ευρέως εφαρμοσμένο πρότυπο από όλα τα διεθνή πρότυπα. Εφαρμόζεται σε περισσότερες από 183 χώρες, από επιχειρήσεις τόσο μεγάλες όσο και μικρές, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης,πετυχαίνοντας ανάμεσα σε άλλα συνεχή βελτίωση και ικανοποίηση του πελάτη, διασφάλιση της ποιότητας στη σχέση παροχέα-πελάτη, εναρμόνιση των απαιτήσεων ποιότητας σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Οι περισσότεροι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν αναπτύσσουν το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας τους. Στις μικρές εταιρείες, αυτές οι προκλήσεις, είναι ακόμα μεγαλύτερεςλόγω του μικρού μεγέθους των διαθέσιμων πόρων, των κοστών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη διατήρηση του συστήματος διαχείρισης της ποιότητας αλλά και τη δυσκολία στην κατανόηση και την εφαρμογή τους συστήματος, κυρίως λόγω εννοιών όπως πλαίσιο λειτουργίας του οργανισμού, επιχειρησιακή γνώση, διεργασιακή προσέγγιση και προσέγγιση της διακινδύνευσης.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος ή ο αριθμός των υπαλλήλων που καθορίζει εάν μια επιχείρηση είναι μικρή αλλά και ο τρόπος που αυτή διοικείται. Βέβαια, με ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων η επικοινωνία σε μια μικρή εταιρεία είναι συχνά απλή και πιο άμεση ενώ παράλληλα τα άτομα αναμένονται να αναλαμβάνουν πιο πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες μέσα στον οργανισμό. Οι αποφάσεις συνήθως παίρνονται από λίγα άτομα και ακόμα πιο συχνά για αυτό τον τύπο των εταιρειών από ένα άτομο συνήθως τον ιδιοκτήτη ή τους μετόχους ή ακόμα από μια οικογένεια ή και από 3 με 4 διευθυντές.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι διευθυντές των μικρών επιχειρήσεων υπολογίζουν το κόστος, χρήμα και χρόνο, που επενδύεται για την εφαρμογή του συστήματος, όπως άλλωστε κάνουν και για κάθε άλλη επένδυση της εταιρείας. Για να μπορέσει η επένδυση να είναι επικερδής και όχι ζημιογόνα για τον οργανισμό, θα πρέπει να προσθέσει αξία στην επιχείρηση είτε μέσω βελτιώσεων στις διεργασίες της εταιρείας είτε όσον αφορά την καλύτερη προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας και την αύξηση των πωλήσεων της. Οι αποφάσεις που παίρνει η εταιρεία όσον αφορά στον τρόπο που καθιερώνει και εφαρμόζει το σύστημα έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε αυτούς τους τομείς. Είναι δυνατό μια εταιρεία να εφαρμόσει ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001 χωρίς να προχωρήσει άμεσα και στην πιστοποίηση του.

Μια επιχείρηση η οποία επιλέγει να αναπτύξει το δικό της σύστημα διαχείρισης της ποιότητας πέραν των απαιτήσεων που διατυπώνονται στο ISO 9001 θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη και το πρότυπο ISO 9004 το οποίο παρέχει καθοδήγησή στους οργανισμούς ώστε να επιτύχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της διαχείρισης της ποιότητας. Γιατί επιδιώκοντας ένας οργανισμός την κατάκτηση της ποιότητας ταυτόχρονα οδηγείται και στην ανάπτυξη.

*Η Αγγελική Λοΐζου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).