EUMED 9: Πολιτική διακήρυξη της 8ης Συνόδου Κορυφής

«Μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε.» επισημαίνουν στην πολιτική διακήρυξή τους οι εννιά ηγέτες που μετείχαν στην 8η Σύνοδο Κορυφής EUMED.

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αναφορές για την Κύπρο στην Κοινή Διακήρυξη της 8ης EUMED

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τα εννέα κράτη μέλη της EUMED μια πρόταση για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις κατά της Κύπρου και να αποκαταστήσει την κατάσταση που δημιούργησε με τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην Κοινή Διακήρυξη, που εξέδωσαν σήμερα τα εννέα νότια κράτη μέλη της ΕΕ που αποτελούν το φόρουμ EUMED, η Σύνοδος Κορυφής του οποίου συνήλθε σήμερα, στην Αθήνα, και κάτω από τον τίτλο Ειρήνη, Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Μεσόγειο, αναφέρεται ότι «μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή με κοινή προσέγγιση ως προς τη διευθέτηση των προκλήσεων και με κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης στο σύνολο της. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πληθώρα συνεχιζόμενων κρίσεων που επηρεάζουν όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά και πέραν αυτής.

Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας.

Υπογραμμίζουμε ότι η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του θέματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, κατά τρόπο συνεπή και μόνιμο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.

Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, νοουμένου ότι θα τύχουν σεβασμού οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά δεσμευτικά για όλους ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και όπως προβλέπεται από το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Επομένως, θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομευθούν περαιτέρω από παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και στην εδαφική επικράτεια της Κύπρου.

Καταδικάζουμε σθεναρά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789(1992), και καλούμε για την ανάκληση τους, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στις 23 Ιουλίου 2021 και τη Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021.