Eυρώπη: Η Τουρκία να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Απαράδεκτη για ΕΕ η ρητορική και ενέργειες Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτηση του στο Twitter

Σύντομη αναφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Twitter.

Οι 27 συμφωνούν πως η ρητορική και οι ενέργειας της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, και πως η χώρα πρέπει να απέχει από προκλήσεις, να σεβαστεί την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ και να επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον ΠτΔ.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση των εταίρων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι αναφορές, στις οποίες παραπέμπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ανάρτησή του είναι ως επί το πλείστον οι αναφορές που περιέχονταν σε προσχέδιο που κυκλοφόρησε πριν την έναρξη της συνόδου, εξ όσων αντιλαμβάνεται το ΚΥΠΕ.

Σε χωριστή ανάρτηση, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην απόφαση των 27 αναφορικά με τις αιτήσεις της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, με τις πρώτες δύο να παίρνουν το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη και την τρίτη την πιθανότητα να λάβει το καθεστώς, ενώ ανοίγει και η πόρτα για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

«Η πρόοδος τώρα εξαρτάται από τους εταίρους. Οι συνθήκες για τη διαδικασία διεύρυνσης είναι ξεκάθαρες και όλα θα είναι αξιοκρατικά» πρόσθεσε.