Eλλάδα – Κορωνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις… Έρχεται αύξηση άνευ προηγουμένου στα κρούσματα

Ολοένα και πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων να δείχνουν πως εντός του καλοκαιριού η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι άνευ προηγουμένου.

Τα 2.938 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινήθηκαν σε ψυχολογικό όριο ασφαλείας μετά τα 3.109 που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη, δείχνοντας τη σαφή αυξητική τάση για την εβδομάδα που διανύουμε. Επιπλέον, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας, βρίσκονται στο… κόκκινο, ενισχύοντας τα δυσοίωνα σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού, τη νοσηρότητα στην κοινότητα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Σε επίπεδο -ρεκόρ για το τρέχον έτος όμως βρίσκεται και ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης covid, Rt. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Rt είναι 1,38, έχοντας αφήσει πολύ πίσω του τις υψηλές τιμές του προηγούμενου επιδημικού κύματος κατά τον περασμένο Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του επιδημιολογικού προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η χώρα, αρκεί να αναφερθεί πως αυτή τη στιγμή το εύρος του Rt κυμαίνεται από 1,04 έως 1,76, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 100 θετικοί στον κορωνοϊό άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τουλάχιστον άλλους 100 ανθρώπους έως άλλους 176!

Σαρηγιάννης: Μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Δυσοίωνες είναι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, και του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τις 6.400 κρούσματα, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα το χειμώνα.

«Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα το Σεπτέμβρη, γιατί θα βρεθούν ανοχύρωτοι μπροστά σε πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, και άρα θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν. Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Μεταφράζοντας» τα όσα μας περιμένουν σε αριθμούς, ο ίδιος είπε ότι «Κάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, υπολογίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και το τι θα γίνει από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από αυτό που κάνουμε τώρα».

Τέλος, αναφερόμενος στον επερχόμενο χειμώνα και το τι μπορεί να μας φέρει από επιδημιολογικής πλευράς, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Μπορεί να μας περιμένει κάτι πολύ δύσκολο αν δεν εμβολιαστούμε. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο, που επίσης θα είναι δύσκολο, επειδή θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι μας προστατεύει γιατί δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα σωματίδια στον αέρα. Το χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεν είναι κανείς εκεί. Όταν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να νοσήσουμε είναι πολύ μεγάλες».

Γώγος: Αν συνεχίσουμε έτσισίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση

Από πλευράς του, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή. «Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα».

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες. Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων
δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. «Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε. Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής. Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα.»

Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test.» Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».

 

Γραβάνης: Την κοινωνία την διχάζουν οι ανεμβολίαστοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη των κρουσμάτων στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρας και την σχέση της πορείας της πανδημίας με το εμβολιαστικό πρόγραμμα έκρουσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως γράφει σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, από την διασπορά του ιού, από την οποία θα βλέπουμε περισσότερα από 6.000 κρούσματα ημερησίως, η οικονομία θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα και πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία τονίζοντας πως σε αυτήν την κατάσταση συμβάλλουν όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν και διχάζουν την κοινωνία.

«Σε αυτούς θα οφείλεται η δυστυχία αυτή, σε αυτούς θα σταλεί ο λογαριασμός της οικονομικής δυσπραγίας, της οσμής αρρώστιας και θανάτου», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά πως «η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θα έχει κάνει το καθήκον της, ως όφειλε και θα ζητά εξηγήσεις. Η πολιτεία επίσης θα πρέπει με θάρρος και υπευθυνότητα να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες».
Τέλος, κλείνοντας την ανάρτησή του, εξαπολύει επίθεση σε συναδέλφους του τονίζοντας πως «επιτέλους, οι ακαδημαϊκοί επιστημονικοί φορείς να ζητήσουν από τους ‘επιστήμονες’ και τους επιστημονιζοντες εμπόρους της δυστυχίας να τεκμηριώσουν τις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία απόψεις τους».

Η ανάρτηση:

«Όταν σε 2-3 βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν ίσως και κατά πολύ τις 6.000-7.000 ημερησίως και σε 4-6 βδομάδες οι κλινικές COVID-19 και οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν, οι τουρίστες θα ελαττώνονται τάχιστα (η Γερμανία ετοιμάζει οδηγία …), η οικονομία θα φρενάρει (ποιος άραγε θα έχει όρεξη για ψώνια και διασκέδαση). Οι ανεμβολιαστοι θα οδηγούν την χώρα σε κλείσιμο (έστω τοπικά), πάλι σε απώλειες δουλειών, σε χρεοκοπίες. Αυτή τη φορά δίχως σημαντική οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Την κοινωνία την διχάζουν αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή οι ανεμβολιαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους. Σε αυτούς (πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες) θα οφείλεται η δυστυχία αυτή, σε αυτούς θα σταλεί ο λογαριασμός της οικονομικής δυσπραγίας, της οσμής αρρώστιας και θανάτου. Καθαρές κουβέντες, όχι πολιτικά ορθές ανευθυνότητες. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θα έχει κάνει το καθήκον της, ως όφειλε και θα ζητά εξηγήσεις. Η πολιτεία επίσης θα πρέπει με θάρρος και υπευθυνότητα να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (εκπαιδευτικοί, σώματα ασφάλειας όπως έκανε στη ΕΜΑΚ, επαγγελματίες εστίασης, οδηγοί ταξί λεωφορείων, επαγγελματίες κοσμητικης/αισθητικής/άθλησης). Και επιτέλους, οι ακαδημαϊκοί επιστημονικοί φορείς να ζητήσουν από τους ‘επιστήμονες’ και τους επιστημονιζοντες εμπόρους της δυστυχίας να τεκμηριώσουν τις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία απόψεις τους».