Dujarric: Η διευθέτηση στο Κυπριακό εξαρτάται από τα δύο μέρη

Ο κ. Stephane Dujarric, κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, όταν δημοσιογράφος ζήτησε διευκρινήσεις για τη χθεσινή απάντηση του Εκπροσώπου του Γενικού-Γραμματέα σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης του ψευδοκράτους μετά από τις δηλώσεις του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι  υπάρχουν δύο θέματα:

«Πρώτον ότι η διευθέτηση στο Κυπριακό εξαρτάται από τα δύο μέρη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παράσχει τις καλές τους υπηρεσίες. Ο Γενικός-Γραμματέας παρέχει τις καλές του υπηρεσίες. Η έκθεση του έχει πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό το μήνα και νομίζω ότι οι απόψεις του Γενικού-Γραμματέα γι’ αυτό το ζήτημα είναι καλά γνωστές», είπε. Επιπλέον, τόνισε ότι «αυτό που αναφερόταν στη χθεσινή του απάντηση ήταν σχετικά με το θέμα αρχής για το πώς αποφασίζεται η αναγνώριση ή η ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη και δεν ήταν μια δήλωση για την παρούσα φάση των συνομιλιών στην Κύπρο».

Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι στην έκθεση του Γενικού-Γραμματέα, η οποία, όπως είπε, παρόλο που δεν είναι επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις όλοι γνωρίζουν ότι δεν γίνεται καμία αναφορά από τον Γενικό-Γραμματέα ότι η αποτυχία των συνομιλιών στο Crans-Montana οφείλετο στην άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματα και να δεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων. Έθεσε το ερώτημα στον Εκπρόσωπο αν ο Γενικός-Γραμματέας γνωρίζει ότι η απουσία μιας τέτοιας αναφοράς ενθαρρύνει τον εισβολέα, δηλαδή την Τουρκία, να μιλά για δύο κράτη στην Κύπρο.

Απαντώντας ο κ. Dujarric επεσήμανε ότι η δήλωση του Γενικού-Γραμματέα μετά το Crans-Montana ήταν ξεκάθαρη.

«Χρησιμοποίησε ξεκάθαρες και απλές λέξεις και δεν νομίζω ότι χρειάζεται νέα ερμηνεία. Θα είναι η έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και νομίζω ότι αυτή θα μιλά από μόνη της».

Ισραηλινός δημοσιογράφος κάνοντας αναφορά ότι οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη έχουν ανακηρυχθεί παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ρώτησε τον κ. Dujarric αν ο Γενικός-Γραμματέας ξεχωρίζει τον μαζικό εποικισμό από Τούρκους υπηκόους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ή αν ενδεχομένως βλέπει παράνομη την εποικιστική δραστηριότητα, ιδίως από τους Τούρκους στρατιωτικούς.

Στην απάντηση του ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα είπε ότι θα αφήσει στους αναλυτές και δημοσιογράφους να κάνουν τη σύγκριση και την αντιπαραβολή. O Γενικός-Γραμματέας, συνέχισε, έχει αναλώσει πολύ χρόνο και προσπάθειες, όπως και οι προκάτοχοί του, για να εξευρεθεί μια διευθέτηση στο Κυπριακό. Εναπόκειται στα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εκεί για να τη διευκολύνουν και προφανώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θεμάτων που θα πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα μέρη.

Σε ερώτηση για το πώς αντιδρούν τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι Τουρκοκύπριοι στους εγκλωβισμένους, ο κ. Dujarric υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα μέρη. Ο Γενικός-Γραμματέας ελπίζει πολύ ότι τα μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία.