Drone που μπορεί να μετρήσει τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή από απόσταση

Σε δημοσίευμα του το BBC αναφέρει ότι ερευνητές από το University of South Australia έχουν δημιουργήσει ένα drone, το οποίο έχει την ικανότητα να μετρά τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής από απόσταση.

Συστήματα επεξεργασίας/ ανάλυσης εικόνας, σε συνδυασμό με εξειδικευμένους αλγορίθμους επιτρέπουν στα drones αυτά να ανιχνεύουν τα ζωτικά σημάδια πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα, ενώ είναι εν κινήσει. Τέτοιου είδους drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και εμπόλεμες ζώνες.

Συγκεκριμένα ανιχνεύουν την κίνηση στα πρόσωπα και στον λαιμό των ανθρώπων. Παράλληλα έγιναν δοκιμές και κατέδειξαν ότι τα drones έκαναν σε μετρήσεις από απόσταση τριών μέτρων, αλλά εκτιμάται πως είναι δυνατή η περαιτέρω εξέλιξη ώστε αυτό να είναι δυνατόν και από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος και καθηγητής Τζαβαάν Τσαλ «το drone ξεχωρίζει τον κάθε άνθρωπο αυτόματα και παρέχει ένα ίχνος για το κάθε άτομο, όπως το πού βρίσκεται ο καρδιακός παλμός και ο ρυθμός της αναπνοής του. Πολλά περιβάλλοντα είναι εχθρικά, οπότε ένα drone είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις σε κλινικά περιβάλλοντα όπου δεν θα θεωρούσες καλή ιδέα να έχεις ηλεκτρόδια και όργανα για την παρακολούθηση ασθενών, αλλά αν έχεις απλά μια κάμερα να το κάνει, ίσως να μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό εκεί που κανονικά δεν θα έβαζες».

Όπως σημειώνει το BBC, η έρευνα προέκυψε αρχικά λόγω της επιθυμίας για έναν ανέπαφο αισθητήρα προς αντικατάσταση των ηλεκτροδίων που χρησιμοποιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες για την παρακολούθηση ζωτικών ενδείξεων σε νεογέννητα- τα οποία (ηλεκτρόδια) μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.