Debate στο ΡΙΚ: «Κατά μέτωπον» επίθεση Μαυρογιάννη κατά Χριστοδουλίδη

Με αφορμή τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, συναντήθηκαν στο ΡΙΚ  όπου συζήτησαν για το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική.

Οι τρεις  υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχαν  σε τηλεοπτική συζήτηση,  στην εκπομπή “Προκλήσεις”.

Ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλώντας για το Κυπριακό κατηγόρησε τον Νίκο  Χριστοδουλίδη ότι αυτός ευθύνεται που έφυγαν από το Μον Πελεράν.

«Συνήθως ο κ. Χριστοδουλίδης υπονόμευε αυτά που έλεγα εγώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν λέω ότι εγώ έχω δίκαιο αναγκαστικά και ο άλλος έχει άδικο.Απλώς υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα με κορύφωση το ότι φύγαμε από το Μον Πελεράν και το ότι δεν μπορέσαμε έγκαιρα και επαρκώς και πιο νωρίς να υποβάλλουμε τις θέσεις που εντέλει υποβάλλαμε στο Κραν Μοντάνα. Φύγαμε την κρισιμότερή στιγμή. Φτάσαμε στο Μον Πελεράν, που ήταν η μεγαλύτερή κατάκτηση γιατί η τουρκική πλευρά δεν δεχόταν μέχρι τότε να συζητήσει εδαφικό, ούτε θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, μπορέσαμε να συζητήσουμε το εδαφικό. Φτάσαμε στο να έχουμε τη δική μας πλευρά να προτείνει για την περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση 28,2% και την τουρκοκυπριακή πλευρά να προτείνει 29,2%. Θεωρήθηκε ότι ήμασταν λίγο σε ακτίνα συμφωνίας και όλοι ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε κάπου και είχαμε ξεκινήσει τη συζήτηση κριτηρίων, εκείνη τη στιγμή σηκωθήκαμε και φύγαμε. Με ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη πιστεύω ότι φύγαμε από το Μον Πελεράν» είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Απαντώντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό προσβάλλει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Μαυρογιάννης υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Ότι κάποιοι εμπόδιζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λύσει το Κυπριακό, άρα φέρει μερίδιο ευθύνης η δική μας πλευρά για τη μη λύση του Κυπριακού.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς λέει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άγεται και φέρεται από τους συνεργάτες του, ότι δεν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε τη γνώση ούτε τη κρίση να αποφασίσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις αναφορές που ακούσαμε» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη δική του τοποθέτηση ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε:

«Να κάνουν μια συζήτηση οι δύο τους, μιλάμε για πολιτική αξιοπιστία. Εδώ μας είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος, ένας από τους λογούς που στηρίζω τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι γιατί έδωσε μάχες με τον Κοτζιά για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό. Σήμερα μας έκανε κάτι αναλύσεις ότι εννοούσε επτά χρόνια μετά την υπογραφή της λύση. Δεν είναι αυτό που είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Η θέση του Κοτζιά, μάλιστα, πλησίαζε προς τον Σιζόπουλο.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν πρέπει να πάμε στη Γενεύη, αν πρώτα δεν διασφαλίσουμε μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις πριν από τη λύση. Άρα, ενώ ο Νίκολας είπε ότι μαζί με τον Κοτζιά έδιναν μάχες μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις με τη λύση απόψε μας κάνει αναλύσεις ότι εννοούσε 7 χρόνια μετά την υπογραφή.

Έρχομαι και λέω: απόψε βλέπω μια ανακολουθία. Μετά τους κάντε ερώτηση ποια είναι η θέση για το πλαίσιο Γκουτέρες. Τα 5 από τα έξι σημεία τα έχει σκαρτάρει ο κ. Χριστοδουλίδης. Ποια είναι η αξιοπιστία που νομίζουμε θα ξεκλειδώσουμε το κυπριακό μ’ αυτές τις θέσεις; αλλά και στο θέμα τις ασφάλειας το πλαίσιο Γκουτέρς δεν είναι ούτε αυτά που λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ούτε ο Σιζόπουλος.

Ακόμα ένα πρόβλημα: Μα με ποιόν θα κυβερνήσουν τη χώρα; Ο κ. Μαυρογιάννης λέει τι σχέση έχω με το ΑΚΕΛ, είμαι ανεξάρτητος. Ο κ. Χριστοδουλίδης λέει τι σχέση έχω με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, είμαι ανεξάρτητος.

Check Also

Λεμεσός: Έκρηξη σε οικία στην Απεσιά και εμπρησμός οχήματος στις Κιβίδες

Δύο περιστατικά, ενός εμπρησμού αυτοκινήτου και μιας έκρηξης σε οικία, τα συνέβησαν τα ξημερώματα σε …

Αίθριος,ο,καιρός,σήμερα,με,τη,θερμοκρασία,να,φτάνει,στους,37,βαθμούς,

Αίθριος ο καιρός σήμερα με πιθανότητα για μεμονωμένες βροχές – Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο παροδικά, …