Debate Αβέρωφ – Άντρου: Τα θέματα συζήτησης, που ξεχώρισαν

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανου, διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τοτς για Κυπριακό, ενέργεια, εξωτερική πολιτική, εσωτερική διακυβέρνηση και οικονομία.

Η debate δεξήχθη  στα στούντιο του ΡΙΚ και σε αυτή πήραν μέρος εκπρόσωποι των πέντε παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών.

Για το Κυπριακό:

Αμετάθετος στρατηγικός στόχος, παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, συμφωνούν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Αυτό προκύπτει από τις αρχικές τοποθετήσεις τους στη διακαναλική συζήτηση από το στούντιο του ΡΙΚ.
Δεδομένη θεωρούν και την αδιαλλαξία της Τουρκίας και τις ευθύνες της για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού επέκρινε την κυβέρνηση ότι στις κινήσεις της κυριαρχεί η επικοινωνιακή τακτική και όχι η ουσία. Τόνισε ότι όλες οι ενέργειες που γίνονται πρέπει να προσανατολίζονται προς την επίλυση του Κυπριακού.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, με κίνδυνο είτε τη διχοτόμηση είτε τη λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των πολιτών. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αποενοχοποιηθεί μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και όχι από δηλώσεις πολιτικών στην Κύπρο.

Ο κ. Νεοφύτου κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για ισοπεδωτική κριτική, μέσα από την οποία στέλνονται μηνύματα αποενοχοποίησης της Τουρκίας, με ταυτόχρονη επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τα αδιέξοδα στο Κυπριακό. Σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Άγκυρας.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι οι τριμερείς συνεργασίες δεν λειτουργούν εις αντικατάστασιν της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, αλλά ως επιπρόσθετοι καταλύτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντιπαράθεση για τον αγωγό ΦΑ μέσω Τουρκίας

Αβέρωφ Νεοφύτου: Αν η Τουρκία συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, εγώ θεωρώ πως μετά τη λύση θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων και θα υπάρχει αυτή η επιλογή. Δεν συζητείται τώρα τέτοιο θέμα με αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας σήμερα.

Αντρος Κυπριανού: Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι γνωστές. Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πρόταση από την Κυβέρνηση για τα ενεργειακά

Μελέτη για διαχωρισμό ΑΟΖ;

Ο δημοσιογράφος του Alpha Kύπρου Αντρέας Κημήτρης ρώτησε τον Άντρο Κυπριανού εάν κατέχει πληροφορίες αναφορικά με τη διενεργεια μελέτης από τον ΠτΔ, την οποία έχει αναθέσει σε συνεργάτες του για διαχωρισμό της ΑΟΖ.

Ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια αλλά παρέπεμψε σε δύο δηλώσεις του ΠτΔ, προεκλογικά και μετεκλογικά “Ας τρυπήσουν στη δική του ΑΟΖ οι Τουρκοκύπρι” που παραπέμπουν σε αποδοχή χωριστών ΑΟΖ.

 “Το ΑΚΕΛ έχασε το μέτρο”

Αβέρωφ Νεοφύτου: Μετά το Κρανς Μοντανά και τις Προεδρικές, το ΑΚΕΛ έχασε το μέτρο. Όλα έιναι μαύρα, όλοι πεινούν. Εάν Αναστασιάδης ευθύνεται για το Κυπριακό, γιατί δεν λύθηκε όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Θέλω να ξαναδώ το ΑΚΕΛ να είναι υπεύθυνο.

 Εσωτερική διακυβέρνηση, οικονομία – ΜΕΔ

Αβέρωφ Νεοφύτου: Όλα στο φώς για το θέμα των ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Φοβόμαστε τη διαφάνεια;

Αντρος Κυπριανού: Για τις εταιρείες του ΑΚΕΛ υποβάλλονται ελεγμένες καταστάσεις, τελεία και παύλα. Έχουμε πρόβλημα διαφθοράς στον τόπο μας

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού είπε πως οι εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με το ΑΚΕΛ είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ελεγχθούν. Ο κ. Κυπριανού προκάλεσε πάλι τον κ. Αβέρωφ, καλώντας τον να πει ποιο κόμμα πήγε για κούρεμα και αν ο ίδιος έκανε παρέμβαση σε τράπεζα.

Τα ταξίδια του ΠτΔ

Αντρος Κυπριανού: Δεν είπαμε ότι είναι κακό τα ταξίδια του Προέδρου με ιδιωτικά τζετ. Κακό είναι να δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησεις με Σαουδάραβες επενδυτές.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ξεχάσαμε τα εξοχικά στο Κελλάκι και τις ανακαινίσεις από εργολάβο που επαιρνε δουλειές του δημοσίου

Αντρος Κυπριανού: Ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι κάποια πράγματα έγιναν πολύ τυχαία. Τυχαία οι συμπέθεροι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν το κούρεμα. Τυχαία συνέταιροι του κ. Αναστασιάδη πήγαν να διαπραγματευτούν με άλλα ονόματα, τυχαία έμαθε ο ΠτΔ ότι ο Σαουδάραβας πήγαινε στις Σευχέλλες. Δεν συνομιλώ με τραπεζίτες, τελεία και παύλα

Μεγαλύτερο το πρόβλημα της διαφθοράς που είναι στα διαβατήρια, στο κατασκοπευτικό βαν, στις χάρες του Αρχιεπισκόπου που είναι καθημερινές.

Αβέρωφ – Κούμας

Ερωτηθείς ο Αβέρωφ Νεοφύτου αν έχει σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Κούμα απάντησε πως όντως έχει κοινωνικές σχέσεις με τον Κούμα. «Βάφτισα την κόρη του πριν 20 χρόνια. Παλιά πριν 15 χρόνια αγοράσαμε ένα αγροτικό τεμάχια αλλά έχω πουλήσει όλες τις μετοχές μου.», είπε.

Για τις προεδρικές εκλογές του 2023

Όταν κλήθηκαν να απαντήσουν για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και κατά πόσο σκοπεύουν να διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως στην παρούσα φάση έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. «Αφήνουμε στους άλλους φιλόδοξους τις Προεδρικές του 2023», είπε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολύ νεότερος σε σχέση με την ηλικία που έχει ο ίδιος .

Την ίδια ώρα αρνήθηκε πως κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, συζήτησαν για τις προεδρικές εκλογές.

Check Also

ΔΗΣΥ: Προφανώς εννοεί τον εαυτό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όταν λέει κάποιοι να βγουν από τα γραφεία τους

ΔΗΣΥ: Προφανώς εννοεί τον εαυτό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όταν λέει κάποιοι να βγουν …

Υπ. Δικαιοσύνης: Δράσεις με στόχο την επίσπευση της εκτέλεσης των ενταλμάτων

Υπ. Δικαιοσύνης: Δράσεις με στόχο την επίσπευση της εκτέλεσης των ενταλμάτων Σε ειδική σύσκεψη που …