CYTA: Η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ κάνει λόγο για υπαναχώρηση της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, η Κεντρική Γραμματεία της οποίας συνήλθε και αξιολόγησε τα δεδομένα που αφορούν στο θέμα της πιθανής ιδιωτικοποίησης της Cyta σαν αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η επίμονη απαίτηση ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και “τα εκβιαστικά διλήμματα που εντέχνως βγαίνουν προς τα έξω” συνιστούν μια οδυνηρή υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από το προεκλογικό της πρόγραμμα και τις υποσχέσεις που έδωσε .

Όπως αναφέρεται, οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν με την ψήφο τους μέσα από ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που διαβεβαίωνε ότι δεν θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποιήσεις.

«Συνιστά εξαπάτηση και κοροϊδία του κυπριακού λαού που πίστεψε στην ελπίδα, αλλά και περιφρόνηση της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών. Οφείλουν κατ’ ελάχιστο η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, μια ειλικρινή και επαρκώς αιτιολογημένη απολογία αλλά και ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης του λαού, για μπορέσουν να προχωρήσουν στις σημερινές επιλογές τους, που προτάσσονται σαν αναγκαίες δήθεν, `για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και ως διαδικασία εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών Οργανισμών`», αναφέρεται.

Προσθέτει ότι το δίλημμα ιδιωτικοποίηση και διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ή δήθεν κατάρρευση της Cyta είναι πλασματικό και η απάντηση θα δοθεί σε βάθος χρόνου αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό και μη αναστρέψιμο, σε βάρος της
κοινωνίας και των εργαζομένων.

«Αύξηση τιμολογίων, υποβάθμιση ποιότητας υπηρεσιών, απορύθμιση και αποσταθεροποίηση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση θέσεων εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας, κίνδυνοι για το Ταμείο Συντάξεων και τις συντάξεις μας, θα συνθέτουν το νέο τοπίο σαν αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης», αναφέρεται.

Ζητείται από τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέτει προτάσεις για τρόπους διασφάλισης των εργαζομένων, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες τρόπου εφαρμογής αυτών των διασφαλίσεων. Προστίθεται ότι το σθένος του λόγου για δήθεν συμφέρον της κοινωνίας μέσα από μια γενικόλογη παραφιλολογία και κινδυνολογία που αναπτύσσεται επιδιώκει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφού ουσιαστικά φορτώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο πολίτη, για να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα και τούτο προδίδει και τη σκοπιμότητα των ενεργειών τους.

Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση, η επιλογή του εκσυγχρονισμού της Cyta για προσαρμογή και επιβίωση στο νέο περιβάλλον ώστε να καταστεί ο Οργανισμός πιο σύγχρονος και πιο ευέλικτος που να τον οδηγεί στα μονοπάτια του υγιούς ανταγωνισμού και ανάπτυξης, αλλά αυτό απαιτεί γενναίες αποφάσεις και θέληση.

Καλούνται τα πολιτικά κόμματα, να ασκήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν αυτό που πάει να γίνει. Καλείται επίσης η Κυβέρνηση «να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συνταγματικά, οικονομικά και εθνικά συμφέροντα της κοινωνίας, μέσα από μια ορθολογιστική διαχείριση του εθνικού πλούτου”.