Brexit: Υποχωρεί η λίρα – Ο Τζόνσον ακυρώνει τις φοροελαφρύνσεις…

Η βρετανική λίρα υποχώρησε χθες έναντι των άλλων νομισμάτων διεθνούς εμβέλειας, ως αποτέλεσμα των χθεσινών εξελίξεων για το Brexit, που ουσιαστικά δημιούργησαν ακόμα μια δυσκολία στην πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Η στερλίνα υποχώρησε έως και 0,8% έναντι του δολαρίου, πριν ανακάμψει από το χαμηλό της ημέρας. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προσδιορίσει την ισοτιμία της στερλίνας περίπου στα 1,29 δολάρια, καθώς ο κίνδυνος άτακτης εξόδου της Βρετανίας εμφανίζεται, πλέον, μειωμένος. Το βρετανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα $1.2875 νωρίς σήμερα το πρωί.

Πρόσθετη αισιοδοξία παρέχει το γεγονός ότι ο διαπραγματευτής εκ μέρους των Βρυξελλών για το Brexit, Γάλλος πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, τίθεται επικεφαλής και μιας νέας ομάδας εργασίας που αντικείμενό της θα έχει τη διαμόρφωση των νέων σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ομάδα υπό τον Μπαρνιέ θα συντονίσει «το σύνολο των εργασιών της Επιτροπής για όλα τα στρατηγικά, επιχειρησιακά, νομικά και οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Φοροελαφρύνσεις, τέλος
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζεται για τα πρώτα της βήματα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο υπουργός Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ έκανε σαφές -σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times- ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα έχει πολλά “δώρα” προς τους πολίτες, καθώς το βάρος θα δοθεί στις δημόσιες δαπάνες, με σκοπό κυρίως τη δημιουργία έργων υποδομής. Κατά συνέπεια, οι δημόσιες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για μειώσεις των φόρων, κυρίως στα υψηλά εισοδήματα, κατά περίπου 8 δισεκατομμύρια στερλίνες, φαίνεται ότι παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Πριν από αυτά, βέβαια, υπάρχουν οι μεγάλες δυσκολίες: Ήδη ο Τζόνσον υποχρεώθηκε να κάνει -με το δικό του τρόπο- αυτό το οποίο αρνιόταν κατηγορηματικά: Να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση της διαδικασίας εξόδου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Αυτό τώρα γίνεται επιτακτικό, μετά την απόρριψη εκ μέρους του βρετανικού Κοινοβουλίου της επιλογής η εγκριθείσα συμφωνία για το Brexit να γίνει μέσα στην εβδομάδα νόμος του βρετανικού κράτους. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι η ΕΕ δεν θέλει ένα “άτακτο” Brexit, συνεπώς μάλλον θα συναινέσει στην παράταση της προθεσμίας.

Το ίδιο επιδιώκει και ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από τη δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά τις δραματικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο: «Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση αυτή τη συμφωνία». Έστειλε κι αυτός “στα αζήτητα” τις παλαιότερες δηλώσεις του περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου “είτε με συμφωνία, είτε χωρίς αυτήν”.