Apple: Αν χρειαστεί τα iPhones μπορούν να παραχθούν και εκτός Κίνας

Έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο έχει η Apple για την κατασκευή των συσκευών iPhone εκτός Κίνας αν παραστεί ανάγκη.

Ήδη η Foxconn, που είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Apple στην κατασκευή των iPhones, φέρεται να είναι έτοιμη να μεταφέρει το σύνολο της παραγωγής της εκτός Κίνας, στην περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακωθεί.

Οπως είναι γνωστό η Apple βασίζεται σε εργοστάσια στην Κίνα για την παραγωγή του iPhone, το οποίο είναι αποδεδειγμένα το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Hon Hai Precision Industry (ή αλλιώς Foxconn) έχει την δυνατότητα να μεταφέρει το σύνολο της παραγωγής iPhone εκτός Κίνας εάν ο μαινόμενος εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί.

Τα δημοσιεύματα έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι θα προσθέσει δασμούς ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα εάν ο Κινέζος πρόεδρος Τζιν Πινγκ δεν συμμετάσχει στην σύνοδο των G20, στα τέλη Ιουνίου.

Ο Γιανγκ Λιου, επικεφαλής του τομέα επεξεργαστών της Foxconn, που έχει την έδρα της στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι η εταιρεία θα στηρίξει την Apple εάν χρειαστεί να μεταφερθεί η παραγωγή κάπου αλλού, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό στην αμερικανική εταιρεία ένα ουσιαστικό εναλλακτικό σχέδιο εάν οι συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ δεν ευδοκιμήσουν. «Το 25% της δυνατότητας παραγωγής της Foxconn βρίσκεται εκτός Κίνας και μπορούμε να βοηθήσουμε την Apple να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς» ανέφερε ο Λιου στο Bloomberg, για να συμπληρώσει «έχουμε αρκετή παραγωγική ικανότητα ώστε να καλύψουμε την ζήτηση για λογαριασμό της Apple».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Foxconn έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της υποδομή εκτός Κίνας, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δ.σ. της Foxconn Technology Group είχε δηλώσει τον Απρίλιο στο Bloomberg ότι το iPhone θα μπει φέτος σε μαζική παραγωγή σε εργοστάσια της Ινδίας. Παλαιότερα μοντέλα iPhone παράγονται ήδη σε ινδικά εργοστάσια αλλά δημοσιεύματα θέλουν να έχει ξεκινήσει ήδη και δοκιμαστική παραγωγή νεότερων μοντέλων της Apple.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά την δοκιμαστική παραγωγή τα εργοστάσια θα μεταπέσουν σε πλήρεις γραμμές παραγωγής. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο το Reuters μετέδιδε ότι η Foxconn μελετά την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στο Βιετνάμ αναλογιζόμενη την κατάσταση όπως δημιουργείται από τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα, στα σχέδια της εταιρείας είναι και η κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) στο Γουϊνσκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα απασχολεί περί τα 13.000 άτομα. Σύμφωνα με το Associated Press το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2020.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο οι εγκαταστάσεις της Foxconn στην Κίνα είναι απλά πολύ μεγάλες για να μεταφερθούν κάπου αλλού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα έχει έκταση 1,4 τετραγωνικών μιλίων και αποκαλείται Foxconn City. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της Foxconn στην ηπειρωτική Κίνα φθάνουν τους 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.
Ενδεικτικό είναι ότι αναλυτές όπως ο Daniel Ives της Wedbush Securities εκτιμούν ότι η Apple στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να μετακινήσει ένα ποσοστό μεταξύ 5-7% της παραγωγής ορισμένων μοντέλων iPhone και να τα μεταφέρει σε γραμμές παραγωγής στην Ινδία. «Η Apple έχει πραγματικά «ποντάρει» στην παραγωγή στην Κίνα και στα εργοστάσια της Foxconn» αναφέρει ο συγκεκριμένος αναλυτής στον Business Insider. «Θα ήταν σαν η General Motors ή η Ford να λένε ότι πρόκειται να μετακινηθούν από την ευρύτερη περιοχή του Ντιτρόιτ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Daniel Ives.

Γενικότερα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή του iPhone της Apple. Τον Μάιο αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ανέφεραν ότι συγκεκριμένα το iPhone XS θα γινόταν πιο ακριβό στην παραγωγή εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής αυξημένων δασμών της κυβέρνησης Τραμπ.

Check Also

Αναλυτές δίνουν το καλό και το κακό σενάριο για τη λίρα μετά το Brexit

Share Twitter Έχουμε λοιπόν μια συμφωνία για το Brexit, τουλάχιστον μέχρι την τελική απόφαση του …

Οι 36 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες αξίζουν… λιγότερο από την Apple!

Share Twitter Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά έχουν πλέον μικρότερη αξία από την Apple Inc. Οι …