926.000 λίρες από τη Βρετανία για επίδομα θέρμανσης στους βρετανούς συνταξιούχους στην Κύπρο

Η αύξηση των Βρετανών δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης που ζουν σε χώρες μέλη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και η ανάλογη αύξηση του κόστους , προβληματίζει τη βρετανική κυβέρνηση, που σκέφτεται να επιβάλλει πιο αυστηρά κριτήρια για την καταβολή του, με «τεστ θερμοκρασίας», ώστε να αποφεύγεται η καταβολή του επιδόματος σε όσους δεν το έχουν ανάγκη.

Βρετανοί συνταξιούχοι που ζουν στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ,σύμφωνα με στοιχεία από το βρετανικό υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, κατά το οικονομικό έτος 2011-2012 πήραν συνολικά 13,4 εκατομμύρια λίρες ως επίδομα θέρμανσης.  Το αντίστοιχο ποσό το 2006 ήταν 6,9 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο ποσό, κοντά στα 6 εκατομμύρια λίρες, πήγε σε Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία. Ακολουθούν όσοι ζουν στη Γαλλία (3,1 εκατ. λίρες), στην Ιρλανδία (1,2 εκατ. Λίρες) και στην Κύπρο με 926.000 λίρες. Συνολικά την πενταετία 2006-2011 στους 21.865 Βρετανούς συνταξιούχους της Κύπρου δόθηκαν 4,3 εκατομμύρια λίρες.

Για να δικαιούται Βρετανός συνταξιούχος το επίδομα έπρεπε να είναι άνω των 60 ετών και να έχει κάνει τη σχετική αίτηση πριν φύγει για διαμονή στο εξωτερικό. Με πρόσφατη απόφαση, όμως,  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζεται ότι δικαίωμα στο επίδομα έχουν όλοι οι Βρετανοί συνταξιούχοι άνω των 60 που ζουν σε χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης.

Η απόφαση αυτή αναμένεται από τη βρετανική κυβέρνηση να αυξήσει έως και κατά έξι φορές το ποσό που καταβάλλεται στους εκτός Βρετανίας συνταξιούχους ,την ώρα που η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης την επιβολή ορίου 1% στην αύξηση των κρατικών επιδομάτων για την επόμενη τριετία.

Check Also

Πετρέους πρώην διευθυντής CIA: Αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν πυρηνικά στην Ουκρανία… θα τους καταστρέψουμε

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους …

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Ο Ζελένσκι παρακαλά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επισπεύδει έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι …