8 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Η μόρφωση δεν είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ’ όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής.

Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως το 2015.

Ένας στόχος, που για τον διεθνή αυτό οργανισμό είναι ρεαλιστικός, προσιτός οικονομικά και επιτεύξιμος.

Σε Ελλάδα και Κύπρο, θεωρείται αναλφάβητος όποιον δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, ενώ άλλες χώρες για να χαρακτηρίσουν κάποιον εγγράμματο αρκούνται στη γνώση γραφής και ανάγνωσης.

Το θέμα για τη Διεθνή ημέρα αναλφαβητισμού 2019 είναι: « Μόρφωση και πολυγλωσσία»

Η UNESCO στη διακήυξη της αναφέρει ότι είναι  μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με τους εορτασμούς του Διεθνούς Έτους των Αυτοχθόνων Γλωσσών του 2019 και την 25η επέτειο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ειδική Εκπαίδευση .

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, οι προκλήσεις γραμματισμού εξακολουθούν να υφίστανται, κατανέμονται άνισα μεταξύ των χωρών και των πληθυσμών. Η ενσωμάτωση της γλωσσικής πολυμορφίας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της μόρφωσης είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα αναλφαβητισμού 2019, θα συζητηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της πολυγλωσσίας στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο και ψηφιοποιημένο κόσμο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στονν αλφαβητισμό στις πολιτικές και στην πρακτική, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ένταξη σε πολυγλωσσικά πλαίσια.

Check Also

36 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Share Twitter 36 χρόνια συμπληρώνοντα σήμερα από τη παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο Ραούφ Ντενκτάς, …

Αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας: Έβαζε την Κυρία των Τιμών να δοκιμάσει τους επίδοξους εραστές της

Share Twitter Η Αικατερίνη της Ρωσίας υπήρξε η μακροβιότερη και σπουδαιότερη αυτοκράτειρα της Ρωσίας όμως …